Hoge waterstand nacht 31 maart - 1 april


Het water in de rivieren rondom het eiland van Dordrecht wordt in de nacht van 31 maart op 1 april hoger dan gebruikelijk. Dat is vooral te merken in het historisch havengebied.

De oorzaak van het hoge water is een afvoer van water uit de rivieren in combinatie met een west/noordwesten wind. De hoogste waterstand die Rijkswaterstaat de komende periode verwacht is:

* 1.86 meter boven N.A.P. op woensdag 1 april, tussen 3.30 en 4.30 uur.

Bij deze waterstand is er geen sprake van dreiging. Bewoners en ondernemers in het historisch havengebied hoeven (nog) geen maatregelen te treffen om pand en inboedel te beschermen tegen wateroverlast. Wel kan het zijn dat op een aantal kades water komt te staan. Doordat de kades ter hoogte
van de bebouwing hoger zijn dan aan de waterkant, is kans op wateroverlast minimaal. Op parkeerplaatsen aan de kade kan een laagje water komen te staan.

(Delen van) de volgende kades bevinden zich lager dan de verwachte waterhoogte:

* Kraansteiger (+1,74 m)

Wat doet de gemeente nu?
De cooerdinator hoogwaterbestrijding van de gemeente Dordrecht houdt de situatie scherp in de gaten. De verwachte waterstanden zijn ruim voordat die waterstand zich voordoet bij de gemeente bekend. Als de verwachte waterstanden niet hoger worden dan 2,30 meter boven N.A.P., onderneemt de
gemeente geen actie.

Wanneer gaat de gemeente actie ondernemen?
Als er waterstanden worden verwacht van hoger dan 2,30 meter boven N.A.P., onderneemt de gemeente actie. Zij vult en verstrekt zandzakken in het historisch havengebied, zet een deel van dat gebied af en vraagt mensen hun auto uit het gebied weg te halen.

Op de gemeentelijke website staat veel informatie over (omgaan met) hoogwater.

Heeft u niet gevonden wat u zocht, of heeft u een andere reactie op deze pagina? Laat het ons weten.