OM eist gevangenisstraf voor afpersing


31 maart 2015 - Arrondissementsparket Oost-Nederland

De officier van justitie heeft een gevangenisstraf van vijf jaar geeist tegen twee mannen van 43 en 51 jaar uit Maastricht. De mannen worden ervan verdacht een echtpaar uit Gendt een jaar lang afgeperst te hebben. In totaal betaalden de ondernemers bijna 65.000 euro aan de afpersers.

Op 13 augustus 2013 dringen vier mannen een bedrijfspand in Gendt binnen. Twee ervan zijn de verdachten die vandaag terecht stonden, van de anderen is de identiteit niet bekend.

De mannen zeggen dat ze in opdracht werken van iemand die meent geld tegoed te hebben van het echtpaar. Het tweetal wordt, in bijzijn van een werknemer, geslagen en bedreigd met een vuurwapen. Uiteindelijk gaan de mannen weg. Ze nemen geld, paspoorten, foto- en filmapparatuur, een telefoon,
laptop en navigatiesysteem mee. Bovendien wordt de `'afspraak'' gemaakt dat er de volgende dag contact is over de betalingen.

Vanaf dat moment worden er regelmatig bedragen betaald. Aanvankelijk gaat het steeds om enkele duizenden euro's. Maar in april 2014 wordt er 42.000 euro betaald. Als het echtpaar in augustus 2014 niet in staat is om de geeiste 28.000 euro af te dragen, wordt aangifte gedaan.

In het requisitoir benadrukte de officier van justitie de enorme invloed die de afpersing op het leven van de slachtoffers heeft gehad. ,,De verdachten bouwden voort op de enorme angst die het eerste bezoek veroorzaakte.'' Het dreigen met het vuurwapen droeg bij aan de angst, maar ook de
Satudarah-kleding, die onder andere door de 43-jarige man werd gedragen.

In deze zaak is er volgens de officier van justitie, in tegenstelling tot veel andere afpersingszaken, geen sprake van slachtoffers die zich zelf ook schuldig maken aan strafbare feiten. De officier noemt het onterecht dat het echtpaar als oplichters wordt neergezet. De man is
projectontwikkelaar en zoekt geldschieters voor zijn creatieve ideeen. Als een project om welke reden dan ook niet slaagt en investeerders schieten er bij in, bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement, behoort dat tot het investeerdersrisico.

Alles afwegende vindt de officier van justitie voor beide verdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar op zijn plaats. Ook werd een ontnemingsvordering van 64.500 euro ingediend (het door de afpersers ontvangen bedrag).

De Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet over twee weken uitspraak.

Deel dit op

*