Duurzame inzetbaarheid belangrijk bij cao-onderhandelingen


Geplaatst op 31 maart 2015

Helpdesk Inclusief OndernemenBij de cao-onderhandelingen in 2014 trokken de looneisen de meeste aandacht, toch was ook duurzame inzetbaarheid een belangrijk gespreksonderwerp.

Uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN blijkt dat in 70% van de 409 afgesloten cao's afspraken zijn gemaakt over duurzame inzetbaarheid. De indruk bestaat wel dat de inhoudelijke kwaliteit van die afspraken minder hoog is dan in voorgaande jaren: loonsverhogingen kregen vaak voorrang.

Duurzame inzetbaarheid staat voor beleid en maatregelen gericht op het behoud van arbeidsvermogen - werkenden die langer gezond en productief blijven.

* Interne duurzame inzetbaarheid is gericht op de bestaande arbeidspopulatie van een organisatie. Het gaat dan bijvoorbeeld over opleidingen en gezondheidsbeleid.
* Externe duurzame inzetbaarheid is gericht op het betrekken van andere doelgroepen bij het arbeidsproces. Het gaat dan bijvoorbeeld over het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking.

AWVN is bezig om voor het einde van dit jaar 7.500 banen te creeren voor mensen met een arbeidsbeperking en zo haar leden versneld op weg te helpen naar een inclusieve arbeidsmarkt. Samen met De Normaalste Zaak is het programma `Werkgevers gaan inclusief' gestart. Het scheppen van de banen
voor genoemde doelgroep moet niet alleen de invoering van een wettelijk quotum voorkomen, maar bovenal aantonen wat de toegevoegde waarde van een divers opgebouwd personeelsbestand is.

Meer informatie over de cao-evaluatie 2014 van AWVN:
Werkgeven - Onderhandelingen vorderen moeizaam maar gestaag

Meer informatie over het 7.500-plan:
www.werkgeversgaaninclusief.nl