Congres Building Holland

Van 31 maart t/m 2 april staan netwerken, elkaar inspireren en kennis delen centraal in Amsterdam RAI. Building Holland is een initiatief van Amsterdam RAI en kennisplatform Duurzaam Gebouwd met als doel alle schakels in de bouw en vastgoed samen te brengen. Tijdens Building Holland delen partners van Duurzaam Gebouwd hun visie op de transitie in de bouw.

In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voert Rijksdienst voor Ondernemend Nederland diverse programma's en regelingen uit voor bouw en vastgoed. RVO.nl is als partner van Duurzaam Gebouwd aanwezig met een stand (standnummer 11.303) op de beursvloer, diverse presentaties en spreekuren in de stand. Onderstaand het programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland tijdens Building Holland:

Programma

31 maart

* 9.45 uur: Nationale ESCo Congres 2015

Het vastleggen van gegarandeerde energiebesparing gebeurt in een energieprestatiecontract. In een dergelijk contract worden energiediensten beschreven die de uitvoerende partij op zich gaat nemen. De uitvoerende partij wordt ook wel Energy Service Company of ESCo genoemd. Om een Energy Service Company te worden, moet de uitvoerende partij zijn businessmodel wijzigen. De opdrachtgever moet zijn manier van opdrachtverlening aanpassen. Beide partijen zullen hun houding en gedrag moeten veranderen en de samenwerking aangaan, gericht op het verduurzamen van gebouwen en gebieden. Tijdens het Nationale ESCo Congres staat samenwerking tussen opdrachtgevers en uitvoerende partijen centraal. Meer informatie.

* 11.30 uur, zaal Creatio Topsector Energie, mogelijkheden voor de gebouwde omgeving - door Daniel van Rijn

Binnen het topsector energiebeleid is de gebouwde omgeving een belangrijk aandachtspunt. In samenwerking met verschillende Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI's) heeft RVO.nl verschillende subsidiemogelijkheden ontwikkeld. Welk soort projecten is gehonoreerd en wat zijn er voor mogelijkheden.

* 14.15 uur, zaal Nexus Zeer energiezuinig bouwen en renoveren in 2015: hoe doen anderen dat? - door Klaas de Vries

RVO.nl inspireert en deelt kennis over ruim 350 gerealiseerde, energiezuinige projecten. Zo is recent onderzoek gedaan naar zeer energiezuinige renovaties met label A+ en A++. Klaas de Vries (RVO.nl) geeft inzicht in renovatietrends en -ontwikkelingen en praat u bij over de mogelijkheden van de RVO Database Energiezuinig gebouwd.

1 april

* 11.00 uur, zaal Nexus Het moet echt anders! Waarom prestatiecontracten een kans zijn voor langdurige samenwerking en energiebesparing - door Selina Roskam

Energieprestatiecontracten zijn een middel om energiebesparing te bereiken. Voor opdrachtgevers is het interessant omdat ze ontzorgd worden door een professionele partij die garanties afgeeft op energiebesparing. Voor uitvoerende partijen zoals installateurs, is het interessant vanwege de gegarandeerde inkomsten voor een langere tijd. Selina Roskam licht toe wat ESCo's zijn, hoe de houding moet veranderen en welke kennis RVO.nl beschikbaar heeft.

* 14.40 uur, zaal Nexus Realiseren van energiebesparing bij huurwoningen met financiele overheidssteun - door Rob Smit, Martijn van Horen en Jordi Liem

RVO.nl biedt financiiole steun aan woningcorporaties en andere verhuurders die ingrijpende energiebesparende maatregelen in huurwoningen willen doorvoeren. De STEP-subsidie en FEH-lening hebben beide tot doel de Energie-Index van huurwoningen te verbeteren. Met de regeling Vermindering Verhuurderheffing kunnen belastingplichtige verhuurders met meer dan 10 huurwoningen met een huurprijs onder de liberalisatiegrens vermindering krijgen op de verhuurderheffing. Tijdens deze presentatie krijgt u alle ins en outs van deze regelingen.

2 april

* 10.30 uur, zaal Nexus Biobased bouwen: mooi en duurzaam - door Iris de Rijke

Biobased bouwen is bouwen met grondstoffen uit de levende natuur. Voor echte verduurzaming moeten we steeds vaker kiezen voor deze `groene grondstoffen'. Iris de Rijke licht toe wat er mogelijk is en hoe de overheid biobased bouwen stimuleert.

* 12.35 uur, zaal Creatio Energieneutrale scholenbouw? Het kan! - door Irma Thijssen

Irma Thijssen neemt u mee in de energieneutrale nieuwbouw van scholen. Ze presenteert een top 15 met energiezuinige scholen, een whitepaper met leerervaringen van 6 koplopers en de eerste monitoringsrapportages van onderzochte scholen.

Spreekuren

Tijdens de Building Holland dagen heeft RVO.nl dagelijks 2 spreekuren in stand 11.303.

* 11.00 - 12.00 uur Wat kunt u met Energie InvesteringsAftrek (EIA)?

* 13.00 - 14.00 uur Meer informatie over STEP, FEH en RVV (zie de presentatie van 1 april, 14.40 uur).