Building Holland 2015: Bouwen aan een toekomstbestendige sector

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is dit jaar partner van het evenement Building Holland.

De bouw- en installatiebranche staat voor enorme uitdagingen. Van het reduceren van faalkosten om miljarden euro's te besparen tot het realiseren van CO2-reductie. Het vakevenement Building Holland zet daarom alle schakels in de keten onder een dak samen met als thema `(Re)Building the Future'. Een inhoudelijk programma dat zich richt op de transitie in de bouw- en vastgoedsector in samenwerking met toonaangevende partijen die zorgen voor kennis- en netwerkdeling. Building Holland is het integrale evenement voor de bouw- en vastgoedsector over het nieuwe bouwen en een initiatief van Amsterdam RAI en kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Building Holland 2015 vindt plaats in Amsterdam RAI van 31 maart tot en met 2 april 2015. UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is dit jaar partner van dit evenement.

Inhoudelijk programma

Tijdens Building Holland delen partners hun visie op de transitie in de bouw door middel van het tonen van cases, concepten en systemen over "het nieuwe bouwen", topsprekers, roundtable sessies, interviews, workshops en masterclasses. Dit inhoudelijke programma is verspreid over drie dagen op drie grote podia. Het thema (Re)Building the Future is door drie betrokken partijen samen vorm gegeven: de partners, kennisplatform Duurzaam Gebouwd en Amsterdam RAI. Co-making in optima forma dus.

Energiebesparing

Voor UNETO-VNI en haar 4.500 leden is energiebesparing en verduurzaming van de gebouwde omgeving topprioriteit. Voorzitter Titia Siertsema van UNETO-VNI: `Zo'n 40% van het totale energieverbruik in ons land komt voor rekening van gebouwen en woningen. Dat percentage kan drastisch omlaag. Het overgrote deel van die woningen is gebouwd in de jaren tachtig of eerder. Veel van die woningen zijn slecht geisoleerd en verbruiken veel meer energie dan nodig is. En uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat 20% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de hoogte van de energierekening. Vooral in de bestaande bouw ligt de komende jaren dus een enorme opgave om ons land energiezuiniger te maken. Daar liggen grote kansen voor de installatiebranche.'

Faalkosten omlaag

Volgens Siertsema kunnen faalkosten in de bouw- en installatiebranche fors omlaag door verder te gaan op de weg van ketensamenwerking en werken met het Bouw Informatie Model (BIM). `UNETO-VNI loopt hierin voorop. Wij werken momenteel aan de uitbreiding van de ETIM-classificatiestandaard met reken- en tekenmodules. Daramee wordt het mogelijk om 3D-productinformatie tussen bouwpartners en tussen diverse softwareplatforms uit te wisselen. Aan het eind van dit jaar is de installatiebranche klaar om volwaardig te bimmen.'

Transitie in de bouw- installatie- en vastgoedsector

Vanuit de nieuwe eisen van opdrachtgevers en de behoefte van de bouw- installatie- en vastgoedsector om daarop aan te sluiten, vindt er op dit moment een enorme transitie plaats in de bouw- , installatie- en vastgoedsector. Siertsema: `De behoeften van de klant staan meer dan ooit centraal. Daarbij gaat het niet langer om de producten, maar wat die producten en vooral totaalconcepten de woningbezitter of gebouweigenaar opleveren aan energiebesparing, comfort of veiligheid. We transformeren naar een branche die garanties op gezonde, flexibele en duurzame woningen en gebouwen geeft. Een geweldige uitdaging voor de sector!

Inhoudelijke bijdrage

UNETO-VNI levert een belangrijke inhoudelijke bijdrage aan Building Holland. Voorzitter Titia Siertsema spreekt op 1 april een keynote speech uit met als titel: `Energieneutraal zonder kosten (NB...is geen grap!)' waarbij zij ingaat op onder andere prestatiecontracten en verduurzaming. Vicevoorzitter Claudia Reiner neemt deel aan een Round Table op 31 maart met als titel: `(RE) Building the Future van de woningmarkt'. In een open discussie met onder andere het Ministerie van BZK, Vereniging Eigen Huis, Aedes, De Stroomversnelling en VOBN komen onderwerpen aan bod zoals: Helpt het verplichte energielabel? Wat is de beste methodiek voor duurzame renovatie: De Stroomversnelling of kleine stapjes?

(Re)Building the Future

Het doel van Building Holland is het stimuleren van verbinding in de hele keten van de bouw zodat er duurzame, slimme en efficiente gebouwen worden ontwikkeld. In de bouw- installatie- en vastgoedsector werken verschillende partners aan een totaalproduct. Er is geen vergelijkbare branche waarin een bedrag van zeven miljard euro per jaar aan faalkosten te reduceren valt. Tegelijk is dit een sector die echt een slag kan met CO2-reductie.

Kijk voor meer informatie op de website van Building Holland.