Drentse zonnetour 2015 van start

18-03-2015 -

Op 17 maart heeft gedeputeerde Henk van de Boer, samen met Reinder Hoekstra en Co Lambert, de aftrap gegeven voor de nieuwe zonnetour 2015. Zij hielpen leverancier Woortman zonne-energie uit Gieten bij de plaatsing van zonnepanelen op de woning van inwoners van de gemeente Aa en Hunze in Gasselternijveen.

Aanleiding voor de nieuwe zonnetour is het nieuwe beschikbare budget voor de zonnelening en de uitbreiding van de zonnekaart. De zonnekaart heeft nu - naast de module voor particuliere woningen - ook een module voor overige gebouwen. Dus voor bedrijven, maatschappelijke instellingen e.d. is het ook mogelijk kosten en opbrengsten in beeld te krijgen.

De provincie trekt in 2015 fors meer geld uit voor leningen aan inwoners, zodat die zonnepanelen kunnen kopen. De provincie wil op die manier de duurzaamheidsambities van de gemeenten versterken. Het gaat om een bedrag van vijf miljoen. Ook gemeenten leveren hier een bijdrage aan. Bijvoorbeeld door mee te financieren of door te investeren in eigen regelingen voor energiemaatregelen.

Deze zogenoemde zonnelening bestond ook al, maar het geld dat in 2014 beschikbaar was raakte al snel op. "We hebben vaak nee moeten verkopen en dat is natuurlijk vervelend. Vandaar dat het college van GS heeft besloten er meer geld voor uit te trekken", aldus gedeputeerde Henk van de Boer. In 2014 zijn ruim 200 aanvragen gehonoreerd.

Inwoners kunnen tegen een lage rente maximaal 7.500 euro van de provincie lenen. Ook is het Drents Energieloket nu online, waar mensen terecht kunnen met vragen over energie. Ze kunnen daar ook hulp krijgen bij het aanvragen van de zonnelening.

In het voorjaar starten we met een nieuwe zonnetour door Drenthe. De data waarop er bijeenkomsten zijn:

* Aa en Hunze 31 maart

* Hoogeveen 16 april

* Midden-Drenthe 23 april

* Assen 19 mei

* Tynaarlo 11 juni

Ook in Borger-Odoorn, De Wolden, Westerveld, Emmen en Noordenveld worden Zon zoekt Drent bijeenkomsten georganiseerd. De data worden nog bekend gemaakt.

De zonnetour is onderdeel van de campagne Zon zoekt Drent. De campagne is een samenwerking van de provincie Drenthe, Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), de Drentse gemeenten en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.

Kijk ook op www.zonzoektdrent.nl en op www.drenthe.zonnekaart.nl.

Wilt u meer informatie over de Zonnelening en over het aanvragen? Kijk op www.snn.eu/zonnelening.