Onafhankelijk herkomstonderzoek Koninklijke Verzamelingen afgerond

31 maart 2015

Op 14 november 2013 heeft het bestuur van de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, onder voorzitterschap van Hare Majesteit Koningin Maxima, bekend gemaakt een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar de herkomst van de kunstvoorwerpen die sinds 1933 tot de Koninklijke Verzamelingen zijn gaan behoren. Het onderzoek, dat op initiatief van de Koning en Koningin is uitgevoerd, is afgerond en het rapport is vandaag openbaar gemaakt.

Tot de Koninklijke Verzamelingen behoren tienduizenden objecten. Er is een schilderij aangetroffen waarvan de herkomstgeschiedenis naar het oordeel van de begeleidingscommissie verwijst naar onvrijwillig bezitsverlies tijdens de Duitse bezetting. Het gaat om het schilderij 'Het Haagse Bos met gezicht op Paleis Huis ten Bosch' van Joris van der Haagen dat in 1960 door Koningin Juliana is aangekocht van een Nederlandse kunsthandel zonder kennis te hebben van de herkomstgeschiedenis van het schilderij.

In het rapport worden de bevindingen van het herkomstonderzoek gepresenteerd. De onderzoeksresultaten met betrekking tot het schilderij 'Landschap met de heilige Hubertus' van Paul Bril zijn in een bijlage van het rapport opgenomen. Uit het onderzoek blijkt dat bij dit schilderij geen sprake is geweest van onvrijwillig bezitsverlies.

Het Koningspaar vindt het van groot belang dat onafhankelijk herkomstonderzoek heeft plaatsgevonden en heeft op voorhand aangegeven het belangrijk te vinden dat de stichting handelt conform de criteria die het Rijk heeft gesteld ten aanzien van restitutie. Er is inmiddels contact met de erven van de oorspronkelijke eigenaar over teruggave van het schilderij van Van der Haagen. Op verzoek van de erven worden er in het kader van hun privacy geen nadere mededelingen gedaan.

RVD, nr. 77