Johan Kiewiet Friese kandidaat landelijke Plukprijs

PERSBERICHT/PERSUITNODIGING

Leeuwarden 31 maart 2015

Johan Kiewiet Friese kandidaat landelijke Plukprijs

Oprichter Amelander Energie Coöperatie wint Friese Pluk van de Pettefletprijs

Johan Kiewiet, de oprichter van de Amelander Energie Coöperatie, is de winnaar van de Pluk van de Pettefletprijs 2015 in Fryslân. Hij krijgt een cheque van €500 voor de verdere ontwikkeling van zijn project en dingt mee naar de landelijke Pluk van de Pettefletprijs die De Natuur en Milieufederaties samen met het radioprogramma Vroege Vogels organiseren.

Johan Kiewiet is al sinds 2009 de grote voortrekker van een beweging van onderop in heel Fryslân. Wat in 2009 op Ameland begon met de oprichting van de Amelander Energie Coöperatie is nu gegroeid tot een grote beweging van 30 lokale energiecoöperaties.

Johan Kiewiet is in het begin dag in dag uit actief geweest op Ameland met het betrekken van de Amelander gemeenschap bij de Amelander Energie Coöperatie. Dat heeft geleid tot 1500 klanten! Sinds 3 jaar zet Kiewiet zich ook op de vaste wal in om de vele dorpen in Fryslân af te gaan om daar zijn verhaal te vertellen. Ook stond hij aan de wieg van de oprichting van NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam). NLD is een coöperatieve energieleverancier opgericht om de duurzame ambities van lokale initiatieven in het Noorden te ondersteunen en te versnellen.

Er zijn tot nu toe ongeveer 50 lokale energiecoöperaties uit Groningen, Drenthe en Fryslân bij de NLD aangesloten en NLD heeft inmiddels al een paar duizend klanten. Op Ameland heeft Johan Kiewiet ook aan de basis gestaan van het Zonnepark Ameland, vlakbij het vliegveld in Ballum.

Al dit werk heeft Johan Kiewiet – grotendeels – op vrijwillige basis gedaan. ‘Nee’, kent hij niet. Uiteraard is zijn eigen huis een goed voorbeeld van wat je allemaal in en om je eigen huis kunt doen aan duurzaamheid. Johan Kiewiet is een moderne Pluk van de Petteflet in hart en nieren en krijgt voor zijn inzet voor een duurzaam Ameland/Fryslân de Pluk van de Pettefletprijs Fryslân 2015.

De jury van de Pluk van de Pettefletprijs in Fryslân bestaat uit Margriet de Heer (oud-directeur FMF), Monique Antoine (bureau FMF) en Rixt de Jong (Jongerenpanel Duurzaam Fryslân). Voor de Pluk van de Pettefletprijs zijn 12 kandidaten genomineerd.

Als bijlage bij dit persbericht treft u het juryrapport aan.

Jury Pluk van de Petteflet Fryslân

Margriet de Heer (voorzitter), Monique Antoine, Rixt de Jong

Winnaar Pluk van de Petteflet 2015 Fryslân

Johan Kiewiet is al sinds 2009 de grote voortrekker van een beweging van onderop in heel Fryslân. Wat in 2009 op Ameland begon met de oprichting van de Amelander Energie Coöperatie is nu gegroeid tot een grote beweging van 30 lokale energiecoöperaties. Johan Kiewiet is in het begin dag in dag uit actief geweest op Ameland met het betrekken van de Amelander gemeenschap bij de Amelander Energie Coöperatie. Dat heeft geleid tot 1500 klanten! Sinds 3 jaar zet Kiewiet zich ook op de vaste wal in om de vele dorpen in Fryslân af te gaan om daar zijn verhaal te vertellen. Ook stond hij aan de wieg van de oprichting van NLD (Noordelijk Lokaal Duurzaam). NLD is een coöperatieve energieleverancier opgericht om de duurzame ambities van lokale initiatieven in het Noorden te ondersteunen en te versnellen. Er zijn tot nu toe ongeveer 50 lokale energiecoöperaties uit Groningen, Drenthe en Fryslân bij de NLD aangesloten en NLD heeft inmiddels al een paar duizend klanten. Al dit werk heeft Johan Kiewiet – grotendeels – op vrijwillige basis gedaan. ‘Nee’, kent hij niet. Uiteraard is zijn eigen huis een goed voorbeeld van wat je allemaal in en om je eigen huis kunt doen aan duurzaamheid. Hij geeft zelf dus het goede voorbeeld. Johan Kiewiet is een moderne Pluk van de Petteflet in hart en nieren en krijgt voor zijn inzet voor een duurzaam Ameland/Fryslân de Pluk van de Pettefletprijs Fryslân 2015.

Hoe het allemaal begon

Als voorzitter van een overleggroep over duurzaamheid van de gemeente Ameland werd Kiewiet door de provincie Friesland uitgenodigd voor een excursie naar het CO2 neutrale eiland Samsø in Denemarken. Daar raakte hij geïnspireerd door de maatschappelijke betrokkenheid van de bevolking van het eiland door de coöperatieve aanpak. Weer terug in Nederland las hij in de krant dat Texel een eigen energie coöperatie had opgericht. Hij dacht wat op Texel kan, kan ook op Ameland. Met toestemming van Texelenergie heeft hij hun model mogen kopiëren en kreeg hij hulp bij het opzetten van een vergelijkbaar initiatief op Ameland.

Kiewiet was zo gemotiveerd voor het werk van de coöperatie dat hij zijn goed betaalde baan bij de offshore industrie opgaf en zelfstandig ondernemer werd. Hij verkoopt en installeert o.a. zonnepanelen. Na de oprichting van de Amelander Energie Coöperatie werd hij herhaaldelijk gevraagd door andere enthousiaste mensen om in hun woonplaats of wijk coöperaties te helpen opzetten. Hij gaf o.a. gratis advies in Zeewolde, Veendam, Langeloo, Zaanstad en Schiermonnikoog.

Motivatie

Over zijn motivatie zegt Kiewiet zelf: “Mijn persoonlijke drijfveer om dit te gaan doen is het tegengaan van de opwarming van de aarde door klimaatverandering. Onder het motto: ‘verbeter de wereld, begin in je eigen omgeving’, ben ik op Ameland gestart.” Het mooie aan de coöperatieve vorm is, aldus Kiewiet, dat de burgers zelf eigenaar zijn van de energiecoöperatie. Op Ameland zijn geen energiebedrijven die hetzelfde doen. De bedrijven die klanten verliezen zijn de regioleveranciers Nuon voor elektriciteit en Eneco voor gas.

Zonnepark Ameland

Op Ameland heeft Johan Kiewiet ook aan de basis gestaan van de eerste stappen op weg naar het Zonnepark Ameland, vlakbij het vliegveld in Ballum. Het ministerie van Economische Zaken heeft eind vorig jaar een subsidie toegekend tot een maximum van € 7,7 miljoen aan het project Zonnepark Ameland. Dit is een belangrijke stap richting de realisatie van het zonnepark. De vergunning voor het park is inmiddels onherroepelijk. De gemeente Ameland verwacht medio 2015 te kunnen starten met de aanleg van het park. Het zonnepark zal worden aangelegd aan de westkant van het vliegveld in Ballum en beslaat ongeveer 12 hectare. Ameland zal 20% van haar totaal jaarlijkse stroomverbruik zelf opwekken met het zonnepark met een opgesteld vermogen van 6 Megawatt. Dit zou het grootste zonnepark van Nederland zijn.

Op vrijdag 14 november 2014 hebben de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en Eneco de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het ontwikkelen van het Zonnepark Ameland. Met de ondertekening zet de gemeente een nieuwe belangrijke stap richting het realiseren van haar doel: in 2020 is Ameland energieneutraal. Met de samenwerkingsovereenkomst ligt de ontwikkelfase van het zonnepark Ameland formeel vast en wordt de oprichting van het zonnepark voorbereid. Om tot een succesvol resultaat te komen brengen de gemeente Ameland, AEC en Eneco ieder hun specifieke kennis en kunde in. Het proces verloopt goed, de samenwerking is naar volle tevredenheid.

Op de site van de Amelander Energie Coöperatie http://www.amelandenergie.nl/files/videos.html staan diverse filmpjes over het werk van AEC en Johan Kiewiet.