Egeria nodigt Tweede Kamerleden uit voor bedrijfsbezoek

Amsterdam, 31 maart 2015

Egeria is uitgenodigd om op 29 april a.s. deel te nemen aan een rondetafelgesprek over Private Equity in Nederland, maar zal daar niet aan deelnemen. Een rondetafelgesprek van 50 minuten biedt onvoldoende ruimte om een goed inzicht te geven in private equity en ons bedrijf in het bijzonder. In zo'n korte tijd met een zeer gevarieerde groep bedrijven en organisaties verduidelijken wat Egeria doet en tegelijkertijd alle vragen beantwoorden is niet mogelijk.

Achtergrond Egeria

Wie zijn wij? Egeria is gevestigd in Amsterdam en investeert in Nederlandse bedrijven, met een Nederlandse cultuur, management en hoofdkantoor. Het werkterrein van de bedrijven waarin wij investeren kan de gehele wereld beslaan, met altijd een directe verbinding met Nederland. Wij concentreren ons op Nederlandse bedrijven omdat wij denken dat wij hun cultuur, het denken van het management en de medewerkers goed begrijpen. Datzelfde geldt voor de financiers die erbij betrokken zijn. Dat zijn overwegend Nederlandse banken, met wie wij een jarenlange relatie hebben.

Doel: bedrijven beter en sterker maken

Egeria wil van de bedrijven waarin zij investeert de beste bedrijven in hun sector maken. Het moeten bedrijven zijn of worden met de beste verkoopteams, de beste productiefaciliteiten en het meest alerte management. Wij stellen ons tot doel om zo, samen met het management en de medewerkers, de winstgevendheid van de bedrijven waarin wij investeren binnen vijf jaar te verdubbelen. Dat kan worden bereikt door autonome groei, het verbeteren van het productaanbod, het vergroten van de markten waarin men actief is of het overnemen van concurrenten.

Investeringsstrategie

Sinds onze start in 1997 heeft Egeria in een dertigtal Nederlandse bedrijven van middelgrote omvang geinvesteerd. Wij investeren in bedrijven met een waarde van 50 tot 250 miljoen Euro, met een stabiele en voorspelbare cash flow en een (potentieel) sterke marktpositie. Wij zien onszelf als een meewerkend aandeelhouder, waarbij de operationele leiding bij het management ligt, en Egeria betrokken is bij de strategische beslissingen. Gemiddeld zijn wij tussen de 5 en 7 jaar meerderheidsaandeelhouder, waarna de onderneming aan een strategische of financiele partij wordt verkocht, die het bedrijf naar de volgende stap in haar ontwikkeling leidt.

Wij streven naar een meerderheidsbelang in al onze investeringen. Momenteel heeft Egeria in 14 bedrijven een meerderheidsbelang, met een gezamenlijke omzet van circa 2,2 miljard Euro en een bedrijfsresultaat van 308 miljoen Euro. Bij deze bedrijven zijn in totaal ongeveer 10.000 mensen werkzaam. De bankschuld van deze bedrijven bedroeg eind 2014 534 miljoen Euro, 1,7 keer het genormaliseerde bedrijfsresultaat. Die verhouding tussen resultaat en schuldpositie past bij onze voorzichtige, conservatieve wijze van investeren.

Investeringen door Egeria

Het jaarlijks verschijnende Egeria Jaarboek (ook beschikbaar op onze website) bevat informatie over alle bedrijven waarin wij investeren. Het Jaarboek 2014 zal 22 april a.s. verschijnen. Voorbeelden van bedrijven waarbij Egeria een belangrijke rol heeft gespeeld als aandeelhouder zijn de M&G Group, dat de laatste 10 jaar gegroeid is van een Benelux-speler naar de wereldmarktleider in rookgas-afvoer kanaalsystemen. Egeria heeft een actieve rol gespeeld bij de acquisitie van meerdere ondernemingen in de USA, Canada, Italie en Turkije.

Een andere investering is die in NRC Media geweest, waar Egeria van 2009-2014 eigenaar was. In die periode is de NRC een zelfstandig bedrijf geworden, waarbij de schuld is afgebouwd, oplage en omzet zijn gestegen en de winst is toegenomen. Ook is het aantal FTEs is vergroot en de advertentie-inkomsten zijn veel minder gedaald dan in de markt het geval was.

Een derde voorbeeld tenslotte is Sif Group, waar Egeria de afgelopen 10 jaar meer dan 50 miljoen Euro heeft geinvesteerd in het vergroten van de productiefaciliteiten, zodat Sif Group haar vooraanstaande positie als toeleverancier van funderingen aan de offshore industrie (windindustrie) kon vasthouden. Naast de genoemde 50 miljoen Euro, is de afgelopen maanden besloten nogmaals ruim 60 miljoen Euro te investeren in een extra productielocatie in Nederland en personeel.

Vervolg

Egeria heeft sinds haar oprichting in 1997 veel bedrijven verder kunnen brengen. Momenteel hebben wij EUR 1,7 miljard onder beheer en zijn er 25 mensen werkzaam bij Egeria. Sinds 2004 is het investeringsfonds ook geopend voor externe investeerders. Momenteel investeert een mix van Nederlandse en internationale (institutionele) investeerders in Egeria, waaronder meerdere pensioenfondsen. Bij onze investeerders en financierende banken staan wij bekend als transparant, betrouwbaar en betrokken. Deze eigenschappen, samen met het behaalde rendement van gemiddeld meer dan 25% op jaarbasis, hebben ervoor gezorgd dat wij een gewaardeerde partner zijn. Ook met de leden van de Tweede Kamer, streven wij een goede relatie na. Bij deze nodigen wij de leden van de Tweede Kamer uit voor een bezoek aan ons bedrijf.