Toespraak minister Hennis bij bekendmaking reservistenaward

Toespraak | 30-03-2015

Toespraak bij de bekendmaking van de 'Reservistenwerkgever 2014' door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, op 30 maart 2015 in Soesterberg.

Dames en heren,

Welkom in het Nationaal Militair Museum!

Afgelopen week was ik hier ook. Welhaast kind aan huis dus. Het is een fantastisch museum. Dit museum vertelt in woord en beeld de geschiedenis van de krijgsmacht en laat zien dat de krijgsmacht een onontbeerlijk instrument is voor een vrij, veilig en welvarend Nederland. Dat was zo. En dat is zo.

Als de geschiedenis ons 1 ding leert, is het dat je altijd alert moet zijn - en alert moet blijven! Is het dat je altijd in staat moet zijn - en moet willen zijn - om de Nederlandse belangen te beschermen en te bevorderen. Ook militair! De dreigingen en risico's zijn fors, en karakter en aard van conflicten veranderen in hoog tempo. En dus hebben we een krijgsmacht nodig die zich steeds weer weet aan te passen, die zich steeds weer weet te vernieuwen, om de vijand een stap voor te blijven. Van cruciaal belang.

Net zo goed als het vermogen om te anticiperen en te vernieuwen voor u van groot belang is, om de concurrent een stap voor te blijven. En laat ik duidelijk zijn: in dezen speelt de reservist een belangrijke rol! De reservist helpt ons het adaptief vermogen verder te versterken. Door de inzet van meer reservisten kunnen we de capaciteit van de krijgsmacht ook uitbreiden en verbreden. Zij zijn onmisbaar om bepaalde piekbelastingen langer en beter te kunnen opvangen. Met andere woorden: de reservist vormt een zeer welkome verdere verrijking van onze organisatie! En niet onbelangrijk: een factor van belang in geval van Nederlandse inzet.

Bijvoorbeeld bij de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalie, alwaar reservisten de chirurgische teams versterken. Als cyberreservist, om een antwoord te kunnen geven aan de toenemende dreigingen in het digitale domein. We hebben de expertise van reservisten nodig in Mali, bijvoorbeeld bij het verzamelen van informatie over leefpatronen. We hebben de reservist nodig als militair adviseur in de Veiligheidsregio. We hebben ze nodig om de civiele en militaire autoriteiten hier in Nederland te ondersteunen, bijvoorbeeld bij het bestrijden van calamiteiten, maar ook bij grote evenementen.

Ik ben nu verre van volledig, maar in al die gevallen, voor al die missies en activiteiten, hebben we de reservist nodig. Hard nodig. De krijgsmacht moet kunnen bouwen en vertrouwen op reservisten. En gelukkig zijn er in Nederland steeds meer werkgevers, zowel publiek als privaat, die hun medewerkers de noodzakelijke ruimte geven om reservist te zijn. Dat is geenszins vanzelfsprekend, dat besef ik maar al te goed.

Overmorgen is het precies 5 jaar geleden dat het 'ServiceCentrum Employer Support Reservisten' van start ging. Steeds meer werkgevers worden bereikt. Tegelijkertijd moet er nog veel gebeuren.

Afgelopen oktober heb ik het parlement een brief gestuurd waarin ik de toekomstplannen voor ons reservistenbeleid uiteen heb gezet. Zo onderzoeken we aan de hand van ruim 30 pilotprojecten naar nieuwe wegen voor de inzet van reservisten. 1 ding staat als een paal boven water: als we reservisten meer - en vaker - willen inzetten, dan moet de relatie tussen de werkgever en Defensie meer aandacht krijgen. Ik heb dan ook besloten om het ServiceCentrum Employer Support Reservisten te versterken, door de personele bezetting uit te breiden. Daarmee kan het centrum meer werkgevers bereiken. En ook de werkwijze wordt kritisch bekeken. In oktober is het ServiceCentrum gastheer voor de International Conference on Employer Support for the Reserves. Samen met de buitenlandse partners en Nederlandse werkgevers wordt dan gezocht naar best practices, voor een verdere en effectieve invulling van employer support in Nederland.

Dames en heren,

Een werknemer uitlenen aan een andere organisatie, is niet zomaar iets. Dat verdient erkenning. Vanavond gaat er maar 1 bedrijf met de award naar huis. Maar het mooiste van deze uitreiking is toch wel het feit dat u allen bent genomineerd door uw eigen werknemers. Dit toont dat medewerkers niet alleen tevreden zijn maar ook trots! En een trotse werknemer is, wat mij betreft, toch wel de kroon op het werkgeverschap. Goed werkgeverschap.

Dames en heren,

De jury bestond dit jaar uit 3 werkgevers, leden van het Overlegorgaan Employer Support Reservisten. Zij hebben zich gebogen over de inzendingen en hebben daarbij ook de verslagen van de bedrijfsbezoeken in ogenschouw genomen. Ik begreep dat het niet eenvoudig was om tot een goed afgewogen resultaat te komen, al was het alleen al om het aantal. Waren er vorig jaar 22 nominaties voor de Reservistenwerkgever van het jaar, dit jaar waren dat er 89!

Er zijn dit jaar 3 eervolle vermeldingen uit te reiken, naast de uiteindelijke winnaar. En laat ik allereerst beginnen met de eervolle vermeldingen.

De 1^e gaat naar een bedrijf dat al tientallen jaren gebruik maakt van reservisten binnen verschillende geledingen van de organisatie. Zo zijn er de laatste jaren nog 5 supervisors aangenomen, die als beroepsmilitair de dienst hebben verlaten. Tijdens het bezoek aan dit bedrijf werd benadrukt dat medewerkers met een militaire achtergrond sterk zijn in kameraadschap, loyaliteit en inzet. 'Niet lullen, maar poetsen', is de houding van deze werknemers. Het is een bedrijf dat de reservisten alle ruimte geeft om aan Defensieactiviteiten deel te nemen. 1 van de reservisten gaf aan dat hij in zijn 24 dienstjaren bij defensie nog nooit een activiteit heeft moeten afzeggen omdat het bedrijf dit niet toestond. Dit bedrijf is de eervolle vermelding dan ook meer dan waard en die gaat naar...Scania Production Zwolle!

De 2^e eervolle vermelding gaat naar een overheidsorganisatie die laat zien dat militaire skills and drills in het dagelijks werk goed van pas kunnen komen. Op een personeelssterkte van 1.100 mensen heeft deze organisatie maar liefst 32 reservisten. En zij krijgen volledige steun voor hun activiteiten. Ik vind dit een prachtig voorbeeld voor de rest van de overheid. Want juist de overheid moet het goede voorbeeld geven. Dat spreekt voor zich. Tijdens het bezoek gaf de organisatie aan dat de inzet van reservisten vooral veel oplevert, fitte medewerkers die veelzijdig inzetbaar zijn. Het management liet weten enorm trots te zijn op de medewerkers die tevens reservist zijn! Dat geldt ook voor mij. Dus met trots zeg ik dat deze eervolle vermelding gaat naar...de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie van Veiligheid en Justitie!

De 3^e eervolle vermelding gaat naar wederom een bijzonder bedrijf. Vaak bestaat het beeld dat reservisten vooral hun plek vinden binnen grote organisaties, zoals Scania en Justitie. De praktijk wijst anders uit. Ook bij de vaak geroemde 'slager om de hoek' komt een reservist tot zijn recht. En meer dan dat. Van het houden van functioneringsgesprekken tot het adviseren rondom planning en logistiek. In dit geval is de veel geroemde 'slager om de hoek' ook letterlijk een slager, en traiteur. Deze eervolle vermelding - en dat vind ik echt heel bijzonder en mooi - gaat naar 't Smaackhuys in Dongen!

Dames en heren,

Het aandenken dat de 3 winnaars van de eervolle vermelding krijgen is een kleine weergave van de award voor de Reservistenwerkgever van het jaar. Ook de andere 21 aanwezige werkgevers krijgen een klein aandenken trouwens, want u allen verdient grote waardering voor de manier waarop u de reservisten binnen uw bedrijf een plek geeft. Het aandenken is gemaakt door kunstenaar Joek van Draanen uit Almere. Ik ben blij dat hij hier vanavond ook aanwezig is. Het reservistenlogo 'Twice-a-Citizen' heeft hem geinspireerd. Het logo dat zijn oorsprong vindt in de slogan van Churchill: 'A reservist is twice a citizen.' In dit geval zou ik zeggen 'Twice an Employee'. Het beeldje symboliseert de werknemer in uw bedrijf, met achter hem de militair die in hem 'schuilt'. Mag ik mevrouw Grube van Scania, de heer Borst van de Dienst Vervoer en Ondersteuning van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de heer Snels van 't Smaackhuys naar voren vragen? Graag nogmaals een groot applaus!

Dames en heren,

Dan zijn we nu toe aan de bekendmaking van de Reservistenwerkgever van het jaar 2014. Het gaat om een bedrijf dat net zo Nederlands is als Defensie. Althans, zo werd gesteld tijdens het bedrijfsbezoek. Een bedrijf dat, net als Defensie, over de gehele wereld te vinden is. Ofwel: Hollands glorie in optima forma. De reservisten binnen dit bedrijf worden regelmatig ingezet, ook voor buitenlandse missies. 1 van de medewerkers gaf aan 12 jaar reserveofficier te zijn en 3 uitzendingen te hebben meegemaakt. Dit was mede mogelijk door een flexibele toepassing van de onbetaald verlofregeling. Een andere werknemer gaf aan dat hij als reservist het beste uit beide werelden kan laten samenkomen. Bij zijn werkgever maakt hij bijvoorbeeld gebruik van elementen uit de commandovoering en bij Defensie kan hij zijn vakkennis laten zien en delen. Dit bedrijf weet als geen ander de meerwaarde van een reservist te benutten, geeft hier de werknemer alle ruimte voor en is een voortreffelijke ambassadeur richting andere organisaties en bedrijven.

Dames en heren,

De Reservistenwerkgever van 2014 is geworden...Grontmij Nederland! En heel graag wil ik de heer De Jong naar voren roepen om de prijs in ontvangst te nemen.

Dank u.

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Defensie