Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 31-03-2015 | 16:00

Op Vliegbasis Eindhoven kwamen zaterdag vanuit Oekraine 3 kisten met stoffelijke resten van MH17-slachtoffers aan. Een overzicht van Defensie-operaties van 23 tot en met 29 maart.

Een team van Defensie- en politiemedewerkers keert terug uit Oekraine. Het trof daar voorbereidingen om de repatrieringsmissie te hervatten.

Mali

De Special Operations Land Task Group beveiligde de plek waar op 17 maart een Nederlandse Apache-gevechtshelikopter neerstortte. Nederlandse militairen hebben de helikopter geborgen en voor onderzoek naar het kamp in Gao gebracht. Een onbemande ScanEagle maakte een verkenningsvlucht in de omgeving van Djebok. Een Chinook-transporthelikopter bracht Nederlandse troepen terug naar Gao na een meerdaagse operatie in Kidal en omgeving.

Majoor Yvon Spel droeg het commando van het Joint Support Detachement over aan ranggenoot Arjan Spaans. Kapitein-ter-zee Niels Woudstra nam het Contingentscommando over van kolonel Stephan Kooijman.

De Europese missie in de Centraal Afrikaanse Republiek werd beeindigd. Dat gebeurde met een ceremonie op het hoofdkwartier in het Griekse Larissa. Nederland leverde sinds de start van de missie in februari 2014 3 stafofficieren. Ze werkten op de hoofdkwartieren in Bangui en Larissa.

Antipiraterij

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen om ze te beschermen tegen mogelijke aanvallen van piraten. Aan boord van het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het onderzoeken van schepen.

Irak

Nederlandse F-16's vlogen meer dan 10 missies boven verschillende provincies van Irak. Ze zetten daarbij wapens in tegen doelen van terreurorganisatie ISIS.

Nederlandse instructeurs begonnen in Erbil een tweede infanteriecursus voor een nieuwe lichting Peshmerga. Marine- en landmachtinstructeurs zetten de commando-opleiding in Bagdad voort.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif Afghaanse leidinggevenden.

De Force Protection-eenheid voerde beveiligingstaken uit, daarbij ondersteund door militair medisch personeel.

Een nieuwe rotatie arriveerde. Die neemt komende week de taken over.

Kosovo

Contingentscommandant en Senior National Representative van KFOR 20 luitenant-kolonel Daan Speetjens droeg het commando over het Nederlandse detachement over aan luitenant-kolonel Ton van Kampen. Daarmee nam KFOR 21 de missie over. Nederland draagt met 5 militairen bij aan deze NAVO-operatie. De missie bestaat sinds 1999 en Nederland heeft met een korte onderbreking altijd mee gedaan. KFOR bestaat uit 4.700 militairen uit 31 landen.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam bijna 50 keer in actie. De eenheid ruimde bommen uit de Tweede Wereldoorlog. 1 keer ging het om een geimproviseerd explosief.

2 NAVO-vlootverbanden voor mijnenbestrijding lieten 2 grote mijnen ontploffen in het Kanaal. De explosieven werden ontdekt tijdens operaties, waarbij de schepen de bodem scannen op oude munitie.

Medisch transport

Een Cougar-transporthelikopter bracht 3 keer een patient vanaf Terschelling naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Een toestel van Noorzee Helikopters Vlaanderen met aan boord een luchtmachtarts, haalde een patient van een boorplatform bij Noordwijk en bracht hem naar een ziekenhuis in Leiden.

Assistentie aan politie

Gespecialiseerde zoekteams van de Koninklijke Landmacht ondersteunden de politie bij een strafrechtelijk onderzoek. Zij kamden 2 percelen uit in de omgeving van Roermond.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield een 33-jarige man uit Vlissingen aan. Hij wordt verdacht van het inbreken in hutten van Zr. Ms. Zeeland. De man, werkzaam op de werf in Vlissingen heeft bekend. De marechaussee vond in zijn woning verschillende gestolen goederen.