Vervolg gebiedontwikkeling IJsseldelta Zuid in beeld gebracht

31-03-2015 Op 11 februari 2015 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid. Het college van B&W informeert de gemeenteraad van Kampen over de uitspraak en de mogelijke gevolgen voor de gebiedsontwikkeling IJsseldelta Zuid.

Tegen het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid waren zeven beroepen ingesteld die grotendeels ongegrond verklaard zijn. De Raad van State heeft de bestemming dorp Reeve en daarmee samenhangende jachthaven vernietigd. Volgens het oordeel van de Raad van State is de behoefte aan woningbouw niet voldoende aangetoond. De raad van de gemeente Kampen neemt begin 2016 nog een 'go/no go' besluit over de realisatie van de woningbouw neemt. De Raad van State is daarom van oordeel dat de raad in of na 2016 alsnog een nieuw bestemmingsplan kan vaststellen voor woningbouw, indien uit onderzoeken blijkt dat de woningbehoefte kan worden aangetoond.

Voor de aanleg van de vaargeul moet een toets worden gedaan, de zogeheten ADC-toets op grond van de Natuurbeschermingswet. Aan de hand van deze toets geeft de Raad van State naar verwachting in de tweede helft van dit jaar nog een oordeel over de mogelijkheid om de vaargeul aan te leggen. De overige onderdelen van het bestemmingsplan IJsseldelta-Zuid blijven wel in stand (klimaatdijk, recreatiegebied Roggebot, Zone N50). De realisatie van de woningbouw maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. Naast woningbouw kent de gebiedsontwikkeling diverse doelstellingen die zijn gericht op het versterken van de waterveiligheid, de ontwikkeling van nieuwe natuur en de toevoeging van recreatieve voorzieningen voor Kampen. Het vervolg van de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid (inclusief woningbouw) is afhankelijk van twee trajecten:

1. Duidelijkheid over de status van de vaargeul het Reevediep. Eerst moet een aantal procedures doorlopen worden, zodat de Raad van State naar verwachting aan het eind van dit jaar een uitspraak kan doen over de realisatie van de vaargeul. Wanneer realisatie van de vaargeul niet mogelijk is, dan kan ook de woningbouw in Reeve niet gerealiseerd worden.

2. Woningbouw behoefte binnen IJsseldelta Zuid moet aangetoond worden.De gemeente was voor de uitspraak van de Raad van State al gestart met een tweetal onderzoeken gericht op de woningbouwbehoefte binnen het project IJsseldelta Zuid. Dit ter voorbereiding van het go/no go besluit van de gemeenteraad begin 2016. De gemeenteraad is nauw betrokken geweest bij de onderzoeksopdrachten en het opstellen van de onderzoeksvragen. Er wordt onderzoek gedaan naar zowel bevolkings- en huishoudensontwikkeling als naar woningbehoefte. Naar verwachting kan de raad in juni 2015 kennis nemen van de uitkomsten van de onderzoeken.

Het college van B&W gaat de gemeenteraad apart informeren over de consequentie van de uitspraak van de Raad van State voor de lopende onderhandelingen in het grondbankdossier. Een afvaardiging van de gemeenteraad wordt de komende periode betrokken bij de voorbereiding van een opiniestuk over het vervolg van de gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid. De gemeenteraad kan zich vervolgens in het vierde kwartaal van 2015 hierover buigen en zich uitspreken over een mogelijk nieuw bestemmingsplan voor woningbouwontwikkeling binnen de locatie Reeve.