Koning en Koningin bezoeken Dia di Rincon

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima wonen op donderdag 30 april op uitnodiging van de Gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, de viering bij van Dia di Rincon. Op 1 mei brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op uitnodiging van de Gouverneur van Aruba, Fredis Refunjol, in Oranjestad een bezoek aan SAIL Aruba 2015. Ook minister Plasterk van Binnenlandse Zaken is bij de evenementen aanwezig. Als beschermpaar van het Oranje Fonds maken de Koning en Koningin van de gelegenheid gebruik op Bonaire en Aruba twee projecten, die deelnemen aan het Oranje Fonds Programma Kansen voor Jongeren te bezoeken, alsook een van de Appeltjes van Oranje-winnaars van 2015.

30 april Dia di Rincon, Bonaire

Op Dia di Rincon komen duizenden bezoekers van Bonaire en de andere eilanden naar het oudste dorp van het eiland, Rincon, om een feest van cultuur en tradities te vieren. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima worden samen met Gezaghebber Rijna 's ochtends in Rincon verwelkomd door de voorzitter van het organisatiecomite, Francisco Janga. Na een vlaggenceremonie, waarbij het Wilhelmus en het volkslied van Bonaire worden gespeeld en onder tromgeroffel de vlaggen worden gehesen, volgen enkele toespraken en zang- en dansoptredens. Aansluitend bezoeken de Koning en Koningin de `Stentenstraat', een proeverij met traditionele gerechten van Bonaire, en het museum ChiChi' Tan, met onder meer een collectie van traditionele muziekinstrumenten. In de middag woont het Koningspaar een defile bij van gewoonten en klederdrachten, die wordt afgesloten met de simadan, het oogstfeest in de vorm van een parade.

Oranje Fonds

Een van de Appeltjes van Oranje 2015 is gewonnen door Stichting Krusada, een organisatie die sinds 1999 mensen op Bonaire ondersteunt die zich in de maatschappij niet redden. Na het bijwonen van Dia di Rincon bezoeken de Koning en Koningin Stichting Krusada. Met het programma Kansen voor Jongeren Cariben steunt het Oranje Fonds vrijwilligersinitiatieven die zich richten op vroegtijdige schoolverlaters. Het Koningspaar spreekt op 30 april met coaches van de Bonaire Youth Outreach Foundation en jongeren uit kansarme omgevingen, die door deze organisatie worden begeleid.