Actualisering gemeentelijk subsidiebeleid


Op verzoek van de gemeenteraad wordt het subsidiebeleid geactualiseerd. Voor de meeste gesubsidieerde organisaties en instellingen, heeft dit geen gevolgen. Voor buurthuizen, dorpshuizen en ouderensocieteiten verandert er meer. Voor hen komt er een uniforme regeling.

De actualisering van het subsidiebeleid is nodig, omdat de gemeenteraad op 23 september 2014 een besluit heeft genomen over bezuinigingsmaatregelen voor subsidies in 2015, 2016 en 2017 en dit nog niet was vertaald in het huidige subsidiebeleid.
Wat betekent dit?
Organisaties en instellingen die afhankelijk zijn van subsidie willen uiteraard zo vroeg mogelijk weten wat de eventuele gevolgen zijn van deze actualisering. Wethouder Mart van der Poel: "de overgrote meerderheid kan ik direct geruststellen. Voor de kleinere subsidiebedragen voor bijvoorbeeld
sportclubs, zangverenigingen, harmonieen en jeugdverenigingen verandert er niets. Het gaat om vooral procedurele aanpassingen."

Voor organisaties die een budgetsubsidie ontvangen worden in 2016 en 2017 de bezuinigingen doorgevoerd waar de gemeenteraad eerder toe heeft besloten. "Voor de sociaal-culturele voorzieningen, zoals buurthuizen, dorpshuizen en ouderensocieteiten, verandert er meer. Zij worden nu op
verschillende wijze gesubsidieerd. Wij willen naar een uniforme regeling toe. Hiervoor zijn zes scenario's uitgewerkt, varierend van bijvoorbeeld een subsidie van tien euro per inwoner per kern, tot maatwerk. Over de financiele consequenties kunnen we pas concreet zijn, als de gemeenteraad
heeft besloten. Voordat dit gebeurt, zijn wij nu eerst benieuwd naar de reacties en voorkeuren van de organisaties."

Reageren
De betrokkenen zijn per brief geinformeerd en hebben de vier concept documenten die het college op 7 april heeft vastgesteld ontvangen. Tot en met 27 april kunnen zij een zienswijze indienen. Op 23 april wordt het onderwerp opinierend besproken in de informatieve raadsvergadering Samenleving.
De resultaten daarvan en de zienswijzen worden meegenomen in de definitieve voorstellen, die op 18 juni opnieuw besproken worden in de informatieve vergadering Samenleving. Op 7 juli neemt de raad een definitief besluit.