Vianen in de Tweede Wereldoorlog


Unieke objecten uit de Tweede Wereldoorlog voor het eerst tentoongesteld

VIANEN (Utr), 20150320 -- De wereldberoemde sigaar van de Britse oorlogspremier Winston Churchill en een rol met Jodensterren; dat zijn slechts twee van de talloze bijzondere objecten in de tentoonstelling ‘Vianen in de Tweede Wereldoorlog’ die in het kader van 70 jaar bevrijding vanaf 12 april is te zien in het Stedelijk Museum Vianen.

De zoektocht in Vianen naar herinneringen uit de oorlog heeft een paar unieke objecten opgeleverd die voor het eerst in zeventig jaar tentoongesteld worden. Stuk voor stuk getuigenissen die ons op een indringende wijze doen beseffen hoe waardevol vrijheid is. Naast de sigaar en de rol met sterren zijn er ook objecten te zien uit de Lekstad zelf, zoals het Duitse bord waarop mensen wordt verboden de Lek over te steken. 

Ook is er aandacht voor het verhaal van soldaat Jack Goodman, die op 6 oktober 1944 dood gevonden wordt in de Lek bij Vianen. Deze Britse parachutist had meegevochten in operatie Market Garden en zijn lichaam was met de rivier meegevoerd. Wie was deze soldaat? 

En dan de familie Salomon; de enige Joden uit Vianen - die een borstelfabriek hadden - en die op de vlucht bij Mechelen in België op de trein naar Auschwitz gezet werden. Wat weten we over hen? 

Maar ook het bombardement op een hotel aan de Voorstraat tegenover het stadhuis, waarbij een 2-jarig jongetje omkwam. De bomscherven zijn altijd bewaard gebleven. Wat is het verhaal achter dit bombardement? 

Dit, en nog veel meer verhalen, foto’s en filmbeelden van oorlogsgetuigen uit Vianen, Everdingen, Hagestein en Zijderveld doen de geschiedenis indrukwekkend herleven.

Van 27 april t/m 13 mei worden ook in de Grote Kerk foto’s en interviews getoond. Die foto’s - exclusief voor de Grote Kerk - zijn bovendien ‘geïllustreerd’ met anekdotes van de geportretteerde oorlogsgetuigen.

De expositie duurt nog tot en met 30 augustus; toegang € 3,00; museumkaart gratis. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 10.30-16.30 uur; zaterdag en zondag van 12.00-16.00 uur (vanaf mei zaterdags vanaf 10.00 uur), Koningsdag van 10.00-16.00 uur, 2e Pinksterdag van 12.00-16.00 uur. 

Openingstijden Grote Kerk: 27 april en 5 mei de gehele dag; 28 april t/m 13 mei op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.30-16.00 uur; toegang gratis.





Stedelijk Museum Vianen