Noortje Haegens – Kijken in slow motion

PERSBERICHT

Brabantse Nieuwe:

Noortje Haegens – Kijken in slow motion

18 april t/m 28 juni 2015

02.Introspectie, 2014, videostill.jpg

07.Heen en Weer, 2014, videostill.jpg

Noortje Haegens, Introspectie, 2014, videostill

Noortje Haegens, Heen en Weer, 2014, videostill

’s-Hertogenbosch, 15 april 2015 – Vanaf 18 april vult de Tuingalerij van Het Noordbrabants Museum zich met werk van ‘Brabantse Nieuwe’ Noortje Haegens (Steensel, 1985). Zij krijgt hier als jonge veelbelovende Brabantse kunstenaar een podium om haar foto’s en video’s te tonen.

Haegens wil met haar werk de ervaring van rust en stilte in de natuur vastleggen en delen met de toeschouwer. De kunstenaar maakt met regelmaat lange tochten door de natuur, waarbij ze het landschap in zich opneemt. “De beleving van het landschap is van wezenlijk belang in mijn werk, deze ervaring vang ik in bewegend beeld.” Met haar camera legt ze zaken vast waar veel mensen in de huidige tijd aan voorbij rennen: het ruisen van de wind, vallende druppels, aanvliegende vogels. Ook haar eigen persoon in relatie tot de omgeving is een belangrijk onderwerp in haar werk.

Bijna meditatief

De video’s maakt Haegens vanuit een fotografisch kader: het onderwerp beweegt, maar de camera niet. Op subtiele wijze laat ze een continue beweging zien in beeld, zoals het ritme van een schommel in haar videowerk 'Heen en Weer' uit 2014. Bij haar werken hoort geluid dat ze zelf samenstelt uit muziek, geluidsopnames uit de natuur en ritmische klanken van machines. Haar video’s worden afgespeeld in een loop. Ook deze herhaling draagt bij aan het bijna meditatieve karakter van haar werk

Over Noortje Haegens

Noortje Haegens studeerde vormgeving en communicatie aan St. Lucas in Boxtel, waarna ze zich aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Breda toelegde op beeldende vorming. Daar studeerde ze in 2011 af. Zij woont en werkt in Breda. Haegens is genomineerd voor de AG-Kunstprijs 2015 en heeft op dit moment ook een solo-expositie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch.