Werelddag tegen Malaria - Meerdere stemmen, een thema


Datum: 22 april 2015

Malaria Day

Strijd tegen malaria wereldwijd

25 april is de Werelddag tegen Malaria. In 2007 werd deze dag in het leven geroepen door de lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het doel is dynamiek te brengen in de strijd tegen malaria. Over heel de wereld krijgen mensen dan informatie over het voorkomen en behandelen van deze
hardnekkige ziekte. Enkele acties worden in de schijnwerpers gezet. In de afgelopen tien jaar hebben de betrokken landen een enorme vooruitgang geboekt. Toch vraagt de wereldwijde uitroeiing van malaria nog een zware inspanning.

Wat doet Belgie?

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking integreert de strijd tegen malaria in de samenwerking met haar partnerlanden. Zo steunt en organiseert Belgie praktijkstages voor artsen en personeel van gezondheidscentra. In zijn strijd tegen malaria werkt Belgie nauw samen met de
Wereldgezondheidsorganisatie, UNICEF en het Global Fund.

Enkele feiten

Wat:
Een levensbedreigende ziekte veroorzaakt door eencellige parasieten (plasmodium-5 soorten), overgedragen door stekende muggen (Anopheles-20 soorten).

Symptomen:
Vroeg stadium: hoge koorts, rillingen, hoofdpijnen, braken
Latere stadium: bloedarmoede en ademproblemen (kinderen), aantasting organen (volwassen)

Waar:
Malaria komt vooral voor in Subsaharaans Afrika, 90% van wereldwijde sterfgevallen. De ziekte is ook aanwezig in Azie en Latijns-Amerika. In het Midden-Oosten en Europa komt men minder in contact met malaria.

Impact:
Wereldwijd komen er ruw geschat 207 miljoen nieuwe zieken bij en sterven er jaarlijks 584 000 mensen (2013). Deze cijfers zijn afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie. De risicogroepen bestaan vooral uit jonge kinderen en zwangere vrouwen. Elke minuut sterft er een kind aan malaria.
Zowat de halve wereldbevolking woont in risicogebied.

Behandeling:
In een vroeg stadium kan de ziekte behandeld worden met artemisinine samen met een ander product.

Preventie:
Dit kan door bedden te overtrekken met muskietennetten die met insecticiden (pyrethroiden) geimpregneerd zijn. Binnenshuis sprayen met insecticiden werkt ook zeer effectief. Een veelbelovend vaccin (RTS, S) wordt momenteel uitgetest in Afrika. Bij korte verblijven in een gebied waar de ziekte
voorkomt, kan medicatie zoals malarone de ziekte voorkomen.

Uitdagingen:
Her en der spreekt men al over resistentie van de muggen tegen pyrethroiden. De resistentie tegen artemisinine in de Mekongregio is een gevolg van de `monotherapie' (behandeling uitsluitend met artemisinine).

Economische kost:
Malaria kost de overheden op een directe wijze 12 miljard dollar verlies per jaar.

Evolutie:

* Algemene daling in aantal doden tussen 2000-2013
* Wereldwijde daling van 74%
* In de Afrikaanse regio zelfs 54% (volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO)

Referenties:

* 10 feiten over MalariaExterne link
* Werelddag tegen MalariaExterne link
* Kernfeiten over MalariaExterne link
* WereldgezondheidsorganisatieExterne link
* Glo.be: "Gezondheid zonder grenzen"Externe link

Copyright foto: (c) World Malaria Day