Amsterdam zoekt schoolmakers om leerlingengroei op te vangen

Amsterdam zoekt schoolmakers om leerlingengroei op te vangen

Wel eens gemijmerd over hoe de school van de toekomst eruit moet zien? Alle Amsterdammers kunnen vanaf vandaag hun ideeën voor nieuwe scholen delen. Serieuze initiatieven gaan zelfs een volledig traject in om die school of dat onderwijsinitiatief echt te realiseren. De ideeën en plannen worden online ingediend en daarna beoordeeld en begeleid door onderwijsexperts. De meest levensvatbare plannen gaan daarna de zogenoemde ‘kraamkamer’ in, en kunnen echt gaan bouwen aan nieuwe plekken in het Amsterdamse onderwijs.

Simone Kukenheim, wethouder Onderwijs van de gemeente Amsterdam: “Ik weet dat er bij leraren, ouders en schoolbesturen veel ideeën leven over vernieuwend onderwijs in Amsterdam. De Kraamkamer is de kans voor hen en alle andere Amsterdams die zich betrokken voelen bij het onderwijs om actief mee te denken over de school van de toekomst.¦nbsp; Door het groeiend aantal leerlingen is er in Amsterdam echt ruimte voor nieuwe onderwijsconcepten. Het blijft dus niet bij ideeën alleen. Ik ben heel benieuwd naar wat de kraamkamer ons brengt en roep iedereen op ideeën voor de school van de toekomst met ons te delen.”

De kraamkamer is ontwikkeld op verzoek van de raadsleden Toonk (VVD), Paternotte (D66) en Shasavari (CDA). Stichting Nederland Kennisland begeleidt de zoektocht. Steeds meer ouders met kinderen besluiten in de stad te blijven wonen. Het aantal kinderen dat een plek op een basis- of middelbare school zoekt blijft stijgen. Amsterdam moet in de komende tien jaar een groei van het aantal leerlingen van 9 % in het basisonderwijs en 11 % in het voortgezet onderwijs opvangen. De gemeente Amsterdam gaat de komende jaren het aantal plekken uitbreiden, maar vraagt daarbij ook de hulp aan de Amsterdammers zelf. Deze nieuwe initiatieven komen bovenop de plannen die er nu al zijn voor het uitbreiden van het aantal plekken.

Startschot 22 april op www.onzenieuweschool.nl

Elke Amsterdammer kan via de website www.onzenieuwschool.nl, een idee of een plan indienen voor een nieuwe school of onderwijsinitiatief. De challenge van Onze Nieuwe School loopt tot 15 augustus 2015.¦nbsp; Bestaande scholen, (groepen) ouders, burgers en maatschappelijke initiatiefnemers kunnen hun plan pitchen. De jury -onder leiding van onderwijspublicist Aleid Truijens- en de Amsterdammers bepalen welke plannen verder uitgewerkt kunnen worden. Bij die uitwerking worden ze ondersteund door onderwijsexperts en studenten onderwijskunde. In totaal worden er drie tot vier nieuwe onderwijsinitiatieven gerealiseerd. De gemeente, het ministerie van OCW en de onderwijsinspectie zullen meekijken of de scholen ook daadwerkelijk gesticht kunnen worden.