Eerste basiscursus in JDEAL

Nieuwsbericht | 23-04-2015 | 14:40

11 cursisten uit diverse Europese landen volgen momenteel voor het eerst een cursus in een soort van Crime Scene Investigation. Dat gebeurt tijdens een 2-weekse JDEAL-basisopleiding op de sergeant-majoor Scheickkazerne in Soesterberg. JDEAL staat voor Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory. Het is een mobiel onderzoekslaboratorium, inzetbaar in missiegebieden bij het opsporen van makers en leggers van bermbommen.

2 militairen in het JDEAL

JDEAL is een Nederlands initiatief en opgezet als een samenwerkingsproject vanuit de European Defence Agency (EDA). Het brengt specialisten met diverse specialisaties (forensisch, documentatie en media, elektronica, chemie en mechanica) samen in het in delen op te bouwen laboratorium. Hierin zoeken de specialisten naar data, afkomstig van een plaats delict.

Aanwijzingen duiden

Bij het ontdekken of na het ontploffen van een bermbom zijn er vaak aanwijzingen. Die kunnen waardevol zijn bij de zoektocht naar (het netwerk achter) de bommenlegger. Het gaat bijvoorbeeld om het soort explosieven, het ontstekingsmechanisme, een mobiele telefoon met data, apparaten die frequenties zenden en gebruikte materialen. Het JDEAL kan met zijn onderzoeksresultaten bijdragen aan de zoektocht naar: opdrachtgever, financiering, planner, wijze van transport in het missiegebied enz.

De cursisten trainen aan de hand van uiteenlopende (missie-gerelateerde) voorbeelden de basisprocedures, principes, technieken. Ook werken ze in de praktijk samen in een internationale setting. Naast bermbommen kan het JDEAL-lab ook uitstekend ingezet worden in bijvoorbeeld de strijd tegen piraten (Somalie), bij het dwarsbomen van mensensmokkelaars (Middellandse Zee) of voor counterdrugsoperaties (Caribisch gebied).

1 militair in het JDEAL.

Goed voor iedere missie

"De inzet van het lab is eigenlijk tweeledig", zegt majoor Geert-Jan Verkoeijen van de JDEAL-staf. "We maken het werk voor onze mensen op missie veiliger. Daarnaast dragen we bij aan het welslagen van welke missie dan ook, doordat we met onze onderzoeksresultaten kunnen bijdragen aan een ruimere context. Proactief en reactief dus."