Tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten


In 2014 zijn 2 regelingen afgeschaft, namelijk de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken (WTCG) en de Compensatie Eigen Risico (CER). Deze regelingen waren bedoeld om chronisch zieken en gehandicapten te compenseren voor de meerkosten die zij maken als gevolg van hun ziekte of handicap.
Bijvoorbeeld extra beddengoed, waskosten, energieverbruik en schoeisel.

Nieuwe regeling

Vanaf 2015 is het de verantwoordelijkheid van gemeenten om mensen met een chronische ziekte of handicap tegemoet te komen in de meerkosten die zij maken. De gemeente Wageningen heeft hiervoor een nieuwe regeling gemaakt: "Regeling Chronisch Zieken en Gehandicapten". Om in aanmerking te komen
voor deze tegemoetkoming, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

- Uw inkomen mag niet hoger zijn dan 130% van de toepasselijke bijstandsnorm;

- Om aan te tonen dat u tot de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten behoort, moet u een van de volgende bewijsstukken overleggen:

. Een WMO-indicatie of;

. Een AWBZ-indicatie of;

. Een ander bewijsstuk waaruit blijkt dat u chronisch ziek of gehandicapt bent, zoals een arbeidsongeschiktheidsverklaring.

Hoogte van de tegemoetkoming.

De tegemoetkoming bedraagt eenmalig EUR 375,- De tegemoetkoming is niet afhankelijk van de hoogte van de kosten die u maakt vanwege uw chronische ziekte of handicap. Het is een vastgesteld bedrag.

Aanvraag regeling chronisch zieken en gehandicapten

U kunt de tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten aanvragen via een formulier. U kunt het formulier ook ophalen bij de balie Publiekszaken, Olympiaplein 1, of bij het Startpunt Wageningen, Rooseveltweg 408a.

Meer informatie?

Heeft u vragen over de regeling chronisch zieken en gehandicapten? Neemt u dan contact op met het Startpunt Wageningen. Het Startpunt is op maandag geopend van 09.00 tot 20.00 uur. Op dinsdag tot en met vrijdag is het Startpunt geopend van 09.00 tot 17.00 uur. U vindt het Startpunt in 't
Palet, Rooseveltweg 408a, Wageningen. U kunt het Startpunt ook bellen (0317) 41 01 60 of mailen (startpunt@wageningen.nl).

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 24 april 2015