Vier Nobelprijswinnaars voor de Vrede en WILPF spreken nieuwe vredeskoers uit zoals in 1915

“Vier Nobelprijswinnaars voor de Vrede en WILPF spreken nieuwe vredeskoers uit zoals in 1915”

Jody Williams, Shirin Ebadi, Mairead Maguire, Leymah Gbowee en Madeleine Rees

100 jaar geleden kwamen er meer dan 1000 vrouwen uit 12 landen bijeen in Den Haag om te protesteren tegen de Eerste Wereldoorlog en om voorwaarden te formuleren voor een duurzame vrede. Uit deze historische conferentie, waarvan Aletta Jacobs één van de organisatoren was, is de Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF) ontstaan. Wederom in Den Haag gaat WILPF van 27 t/m 29 april 2015 in het World Forum te Den Haag haar 100-jarig bestaan vieren met een internationale publieksconferentie. Op 25 april 2015 zal er een borstbeeld van Aletta Jacobs worden onthuld in het Vredespaleis te Den Haag door WILPF Nederland, omdat zij daar – onterecht - ontbrak.

Nobelprijs winnaar Leymah Gbowee opent de conferentie waar – weer - vrouwen uit heel de wereld bij aanwezig zullen zijn zoals Colombia, Congo, Syrië, Libië en Pakistan. Leyman GBowee is het ultieme voorbeeld van een vrouw die er in slaagde om een oorlog te stoppen. Als lid van het Women’s Nobel Initiative zal zij vertellen over haar rol en ervaringen in de Liberiaanse vredesbeweging begin jaren 2000. Haar initiatief om de oorlog te beëindigen luidde een periode van rust in en zorgde in 2005 voor vrije verkiezingen, gewonnen door Ellen Johnson Sirleaf. Na haar inspirerende woorden volgen er meer sprekers van internationale allure die zich ook wijden aan vrede, gelijkheid en rechtvaardigheid. Waaronder de Nobelprijswinnaars van de Vrede Jody Williams, Shirin Ebadi, Mairead Maguire, Leymah Gbowee en Madeleine Rees als Secretaris Generaal van WILPF. En dan hebben we het niet eens over de rest van de genodigdenlijst. Wel meer dan 100 sprekers komen aan bod die wereldwijd actief zijn zoals vredesactivisten, academici, beleidsmakers o.a. van de VN, vertegenwoordigers van natiestaten, ngo’s en ervaringsdeskundigen uit conflictgebieden. Ook is er een markt, er zijn tentoonstellingen, een creativiteitscentrum, een festival en een publieke manifestatie waar de wereld niet anders kan dan te luisteren naar de nieuwe vredesboodschap.

Het programma voor de conferentie is bekend en te vinden via de link www.womenstopwar.org/conference-home/conference-programme