Amsterdam klaar voor Koningsdag 2015

Datum 27 april 2015 Kenmerk Pb‐108

De zon schijnt, de eerste spulletjes worden verkocht op de vrijmarkten en honderden mensen staan klaar om ingezet te worden voor een veilige en feestelijke Koningsdagviering in Amsterdam. Met 160 evenementen en talloze vrijmarkten verspreid over de hele stad, twaalf grote dansfeesten aan de rand van de stad, de vele bootjes in de grachten en een recordaantal kindervrijmarkten belooft het weer een mooi feest te gaan worden.

Koningsnacht: minder aanhoudingen dan vorig jaar

Koningsnacht wordt in Amsterdam traditiegetrouw gevierd met tientallen kleine podia met live muziek op straat. Tot 1.00 uur vannacht was er onder meer in de Jordaan en de Pijp een gezellige drukte op straat. In veel clubs en kroegen waren feestjes met een Oranje thema. Koningsnacht is relatief rustig en feestelijk verlopen. De voorlopige cijfers laten nu zien dat er 38 aanhoudingen zijn verricht. Dat is ten opzichte van vorig jaar een daling. In 2014 waren er 43 aanhoudingen.

Klaar voor Koningsdag

Om zoveel mogelijk ruimte te geven aan de vrijmarkten zijn delen van de stad afgesloten voor autoverkeer. Bijna 150 verkeersregelaars staan klaar om het verkeer om te leiden. Behalve tram 26 tussen Centraal Station en IJburg rijden er geen trams in de binnenstad. 50 Medewerkers van GVB geven op metrostations bezoekers aan Koningsdag en andere reizigers reisadvies. Voor mensen die aankomen met de trein, staan op de verschillende stations tientallen servicemedewerkers van de NS klaar om bezoekers welkom te heten in de stad en ze de beste route naar de vrijmarkten en evenementenlocaties te wijzen.

Rode Kruis en Politie

Ook de EHBO posten ontbreken dit jaar niet. Bij de posten staan vijftig vrijwilligers van het Rode Kruis klaar om, indien nodig, eerste hulp te verlenen. De politie is net als andere jaren met man en macht aan het werk. Er worden speciale teams ingezet om zakkenrollers op te sporen. Op informatieschermen en posters worden bezoekers opgeroepen om goed op hun spullen te letten.

Spreiding

Sinds 2012 voert de gemeente Amsterdam beleid dat inzet op spreiding van de feestelijkheden in de hele stad, zodat de druk op de binnenstad tijdens Koningsdag vermindert. Dit beleid voert de gemeente uit in samenwerking met de vervoerders (NS en GVB), politie, brandweer, geneeskundige hulpdiensten, Waternet en de stadsdelen. Er zijn goede afspraken gemaakt met de evenementenorganisatoren over de capaciteit in het openbaar vervoer, veiligheid en de mate van overlast op de directe omgeving van het evenement.

Handhaving & Toezicht

Er lopen vandaag 180 medewerkers van Handhaving & Toezicht en de stadsdelen door de hele stad om te ondersteunen bij een rustig verloop van de dag. In de binnenstad geldt net als andere jaren het één‐stuks‐alcoholbeleid. Dat betekent dat je maximaal één flesje of blikje alcohol bij je mag hebben. Op het water wordt door Waternet toezicht gehouden op de vaarregels die gelden tijdens Koningsdag. Zoals gebruikelijk geldt er eenrichtingsverkeer op de grachten. En Waternet biedt dit jaar gratis ‘gemeentepils’ aan op de grachten. Voorbijgangers kunnen bij de zogenaamde ‘Drinkwaterfiets’ gratis hun bekertje of flesje vullen met fris kraanwater.

Schoonmaken

Als de Koningsdagvierders weer naar huis zijn, staan op 27 april om 12 uur ’s nachts, net als andere jaren, 170 reinigers van de gemeente Amsterdam klaar om de stad weer schoon te maken. Ook helpen er reinigers uit Rotterdam een handje mee. De tweede shift met 200 reinigers start de volgende dag om 8.30 uur. In totaal werd er vorig jaar 5.500 kuub zwerfvuil ingezameld. Bezoekers aan Koningsdag kunnen ook zelf een handje meehelpen. Er worden extra afvalbakken en grote containers geplaatst, waar vrijmarktverkopers hun overgebleven spullen in kwijt kunnen. Ook zijn er speciale afvalboten op de grachten en extra afvalpleinen op de voorpleinen van Centraal Station en Station Zuid.

Burgemeester Van der Laan: “Tijdens Koningsdag is het altijd feest in de stad en laat Amsterdam zich van zijn beste kant zien. Daarom is het ontzettend fijn dat al deze mensen zich met z’n allen inzetten. Het zou nog mooier zijn als de feestgangers en vrijmarktverkopers zich ook van hun beste kant laten zien en zelf hun afval opruimen. Samen houden we de stad schoon, dus help een handje mee!”

Meer weten over de harde werkers op Koningsdag? Kijk op www.amsterdam.nl/koningsdag. Daar stellen ze zich aan u voor. Meer weten over de cijfers op Koningsdag, kijk dan op: http://www.iamsterdam.com/nl/uit-in-amsterdam/uit/koningsdag/leuke-koningsdagweetjes

Meer info:

Karlijn van Dongen, Directie Communicatie/ Evenementenbureau Gemeente Amsterdam, 06‐

23744832. Zie ook www.amsterdam.nl/koningsdag en www.iamsterdam.com/koningsdag.