Nederlanders weggehaald uit Nepalees rampgebied

Nieuwsbericht | 27-04-2015 | Het militaire KDC10-transportvliegtuig dat gisteren het Nederlandse Urban Search and Rescue team afzette in het Nepalese Kathmandu heeft vanochtend een groep Nederlanders meegenomen. Veertig Nederlanders, waaronder moeders met kinderen, en zeven buitenlanders zijn naar New Delhi (India) gevlogen.

Vanaf de luchthaven Kathmandu vertrekken nog steeds vluchten

De crew van de KDC10 neemt in New Delhi verplicht rusttijd. De passagiers zijn opgevangen door medewerkers van de ambassade in New Delhi, tijdelijk ondergebracht in een hotel en waar nodig van reisdocumenten voorzien. Het toestel vliegt morgen door naar vliegbasis Eindhoven en komt daar 's middags aan.

Kwetsbare groepen

Dit zal niet de laatste 'redding' uit het zaterdag door een zware aardbeving getroffen land zijn. Een extra vliegtuig voor 80 personen, ingezet door het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en SOS International, is inmiddels onderweg vanuit Jordanie. De vlucht, vooral bestemd voor kwetsbare groepen, wordt woensdag in Rotterdam verwacht.

Op eigen gelegenheid

Via de drukke maar nog steeds operationele luchthaven, verlaten inmiddels steeds meer mensen Kathmandu met commerciele vluchten. Ook op eigen gelegenheid, zoals een groep van 25 die via Istanbul inmiddels in Nederland is aangekomen.

Op dit moment weet BZ van ongeveer 500 personen dat zij mogelijk in Nepal verblijven of daar waren tijdens de beving. Met ruim 100 van hen is nog geen contact geweest (door BZ of anderen). Dat betekent niet automatisch dat er iets met hen aan de hand is. Zij kunnen het land uit zijn of families kunnen niet bij BZ hebben gemeld dat zij in veiligheid zijn. Of zij kunnen niet worden bereikt: de infrastructuur is na een ramp van deze omvang slecht.

Spoedig duidelijkheid

Een crisistelefoonteam op BZ werkt er samen met SOS Alarmcentrale aan zo spoedig mogelijk duidelijkheid te krijgen. Het Nederlandse honoraire consulaat (twee personen) en twee ingevlogen ambassademedewerkers zijn waar mogelijk beschikbaar om Nederlanders bij te staan.