Koningsdag nog nooit zo rustig


27 april 2015, 23:55

De hele Koningsdag stonden er in Nederland geen files en dat is uitzonderlijk. Zelfs zo uitzonderlijk dat het sinds het begin van de metingen nog niet is voorgekomen.

De analyse van onze gegevens gaat terug tot het jaar 2002. Alle Koningsdagen en Koninginnedagen zijn hierin meegenomen. Nog nooit eerder was het op deze nationale feestdag zo rustig op de weg als dit jaar. De hele dag heeft er zelfs geen enkele file gestaan. Dat is sowieso al uniek, want de
laatste filevrije dag is alweer ruim een jaar geleden: op zondag 16 februari 2014 kon het verkeer overal doorrijden. Voor Koningsdag/Koninginnedag is het nog unieker, want uit de cijfers van de VID blijkt dat een dergelijke filevrije dag nog nooit eerder is voorgekomen.

2010 meeste files op Koninginnedag

De drukste Koninginnedag qua files was 30 april 2010. Toen viel de nationale feestdag precies samen met het begin van de meivakantie, waardoor veel Nederlanders alvast op deze dag naar het buitenland vertrokken. Ook in andere jaren was dit effect te merken, zoals in 2008 toen er op
Koninginnedag lange vakantiefiles stonden. Dit jaar begint voor velen de vakantie later. Ook is de vakantie meer gespreid. Dat is gelijk een deel van de verklaring voor de rust op de wegen vandaag. Ook het uitblijven van ongelukken deed een duit in het zakje.

Foto: (c) VID