Programma maandag 4 mei


Stille Tocht start dit jaar vanaf de Bergstraat

Dit jaar start de Stille Tocht op 4 mei voor de Johannes de Doperkerk, Bergstraat 17, vanwege de verbouwing van het stadhuis. Aanvang 19.00 uur. Dit jaar wordt bovendien het Herdenkingsconcert gehouden op het 5 Mei plein. Aanvang: 22.30 uur.

Voorafgaand aan de Stille Tocht worden toespraken gehouden door Masood Eslami en Johannes Diepersloot, oud-studentenpastor. Ze geven niet alleen aandacht aan het belang van vrijheid, maar staan ook stil bij herdenken.

Andere route

Door de gewijzigde route is de Stille Tocht wat langer dan anders: Bergstraat, Hoogstraat, Walstraat en Costerweg. Burgemeester Van Rumund legt namens alle inwoners een steentje bij het Joods monument `De Levenspoort' in de Walstraat. Leerlingen van de Margrietschool staan bij het Joods
Monument met steentjes klaar voor een ieder die er zelf een steentje willen neerleggen.

Na de twee minuten stilte legt de burgemeester een krans bij het Monument voor de Gevallenen aan de Costerweg. Hierna is er gelegenheid om bloemen leggen.

Herdenkingsconcert op 5 Mei plein

Het Herdenkingsconcert vindt dit jaar plaats op het 5 Mei plein. Het concert start rond 22.30 uur voorafgaand aan de Bevrijdingsvuurceremonie. Het Herdenkingsconcert heeft dit jaar een bijzonder karakter vanwege het 70-jarig jubileum.

Vanaf 22.30 uur geven het Toonkunstkoor en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso een concert met sopraan Johanetta Zomer als soliste. Na het concert treedt zanger Maarten Peters op met het lied `Hoop'.

Bevrijdingsvuur

Tijdens het concert legt het bevrijdingsvuur de laatste kilometers naar Wageningen af. Veteranen brengen het vuur vanaf 29 april vanuit Hull naar Frankrijk. Op Sword Beach, waar op 6 juni 1944 (D-Day) de eerste landingen plaatsvonden, overhandigen de veteranen het vuur aan fietsers van
Toerclub Wageningen die het vervolgens naar de Nederlandse grens brengen. Het vuur volgt vanaf Sword Beach de route die de bevrijders in 1944 hebben afgelegd.



De fietsers overhandigen het vuur aan leden van de Wageningse atletiekvereniging Pallas, die in estafette naar Wageningen lopen. Voor middernacht komt het vuur aan in Wageningen. Burgemeester van Rumund van Wageningen neemt het bevrijdingsvuur in ontvangst en steekt hiermee de toorts aan op
het 5 Mei plein. Met dit vuur worden na middernacht de fakkels ontstoken die vanuit Wageningen, Stad der Bevrijding, door bijna 6.000 lopers over meer dan 195 Nederlandse gemeenten worden verspreid.

Herdenkingsdienst in Grote Kerk

De Raad van Kerken Wageningen organiseert op 4 mei voorafgaand aan de Stille Tocht een Herdenkingsdienst in de Grote Kerk. Deze begint om 18.45 uur en eindigt rond 19.15 uur. Voorganger is ds. Albert Balk van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.



Programma kort

18.45 - 19.15 uur Herdenkingdienst Grote Kerk

19.00 uur Verzamelen voor de Stille Tocht

19.30 uur Stille Tocht vanaf de Bergstraat

22.30 uur Herdenkingsconcert 5 Mei plein

00.00 uur Ontsteken van de vlam op het 5 Mei plein



Kijk voor het volledige programma op http://www.wageningen45.nl/





Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 28 april 2015