Samen (niet) zorgen voor de damherten en meeuwen


Mensen die herten of meeuwen regelmatig voeren, weten vaak niet dat het voeren tot grote problemen leidt. Dieren horen zelf hun voedsel te zoeken. Als ze eten van mensen krijgen, raken ze daar aan gewend en komen ze naar het dorp toe. Met alle gevolgen van dien. Om dit mechanisme uit te leggen
ging Niek Meijer op 20 april in gesprek met bewoners van het Huis in de duinen. Dit had hij afgesproken tijdens de drukbezochte bewonersavond die op 19 maart werd gehouden over de hertenoverlast.

Damherten
Wilt u ook voor de herten zorgen? Voer ze dan niet. Het voeren van damherten lokt herten naar het dorp. Daardoor ontstaan op straat onveilige verkeerssituaties. Ook worden herten ziek van het voedsel. Als er in het dorp geen voedsel is dan leren de damherten dat ze hier niet hoeven te komen.
Voer de herten ook niet in de duinen met brood, wortels of appels. Ze krijgen te weinig goed voer binnen en het veroorzaakt diarree met mogelijk een langzame dood tot gevolg.

Meeuwen
Ook de meeuwen raken in de problemen als ze worden gevoerd: ze worden erg brutaal en verstoren hun leefpatroon door ze bij te voeren. Vervolgens vallen ze toeristen lastig die hier iets komen eten. Eigenlijk raken ze te veel verwend en gaan niet meer zelf voedsel zoeken. Ook bevuilen ze het
dorp en maken erg veel kabaal. Met name in de broedtijd zijn ze erg agressief. Voorkom overlast door niet te voeren, geen voedsel op straat achter te laten, door afvalbakken af te sluiten, vuilniszakken zo laat mogelijk buiten te zetten en het broeden op daken te voorkomen.