Wanneer betaalt u een eigen bijdrage voor ondersteuning uit de Wmo 2..


Foto van oudere man met dochter

Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage voor voorzieningen of ondersteuning die u thuis krijgt uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015.

Het CAK int de eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening. De hoogte is afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling.

Rolstoel en collectief vervoer

Voor een rolstoel en collectief vervoer (zoals de Regiotaxi) hoeft u geen eigen bijdrage te betalen; voor de Regiotaxi wordt wel een bijdrage in de vervoerskosten gevraagd, die niet wordt verrekend via het CAK maar via de vervoerder.

Hoogte eigen bijdrage

De hoogte van uw eigen bijdrage hangt af van:

* uw leeftijd;
* of u een partner heeft;
* het verzamelinkomen en vermogen van u en uw partner;
* de voorzieningen die u krijgt.

Zelf berekenen

Op de website van het CAK, www.hetcak.nl, kunt u zelf berekenen hoe hoog uw eigen bijdrage is voor de ondersteuning die u thuis krijgt vanuit de Wmo 2015. Dit bedrag kan wel afwijken van het bedrag dat u uiteindelijk moet betalen. De berekening geeft namelijk alleen een globale indicatie.

Maximale eigen bijdrage

Het CAK berekent hoeveel u per vier weken moet bijdragen aan de ondersteuning. Dat gebeurt op basis van de gegevens over uw inkomen, leeftijd en huishouden. Zijn de kosten van de zorg of hulp hoger dan uw maximale periodebijdrage? Dan betaalt u minder dan de kostprijs van de voorzieningen en
ondersteuning. Want u betaalt nooit meer dan uw maximale periodebijdrage.

Wtcg-korting vervalt

Sinds 1 januari 2015 is de korting van 33% op de eigen bijdrage voor zorg thuis die sommige mensen kregen op grond van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg), vervallen. Deze korting werd tot 2015 automatisch van uw eigen bijdrage afgetrokken. Uw maximale
periodebijdrage wordt vanaf periode 1 van 2015 dus hoger.

Geen eigen bijdrage zorgverzekeraar

Ontvangt u verpleging of verzorging thuis via uw zorgverzekeraar? Dan betaalt u hiervoor geen eigen bijdrage.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Wmo 2015, kijk dan op www.maassluis.nl/wmo.