Eindhoven start preventieve bestrijding processierups


Publicatiedatum: 28 april 2015
28 april 2015 We gaan de processierups preventief bestrijden. Nesten van de eikenprocessierupsen kunnen gemeld worden via het digitaal loket.

Iedere zomer veroorzaakt de eikenprocessierups overlast bij mensen en dieren zoals jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen en/of luchtwegen. Om dit zoveel mogelijk voor te zijn, gaat de gemeente Eindhoven de processierups dit jaar preventief bestrijden. Op basis van richtlijnen van het
ministerie en in samenwerking met de omringende gemeenten en de GGD is de aanpak opgesteld. Preventief bestrijden levert daarnaast een flinke besparing op.

Biologisch bestrijdingsmiddel

Voor de bestrijding wordt een biologisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Het middel werkt alleen tegen bladetende rupsen en heeft geen nadelige gevolgen voor andere insecten en dieren die de rupsen eten. Ook is het niet schadelijk voor mens en milieu.

1 keer spuiten

In de periode eind april tot en met eind mei worden de eikenbomen, van waaruit overlast verwacht wordt, 1 `a 2 keer behandeld. Welke bomen wel en welke niet, is besproken met Trefpunt Groen en de Vlinderstichting.

De voertuigen benevelen de bomen van onderuit, zowel overdag als `s nachts. Het bestrijdingsmiddel hecht zich aan de bladeren en wordt zo opgenomen door de rupsen. De gemeente behandelt eikenbomen in de openbare ruimte. Particuliere eikenbomen worden niet behandeld.

Meer informatie en meldingen

Nesten van de eikenprocessierupsen kunnen 24 uur per dag gemeld worden via het digitaal loket van de gemeente en via de smartphone-app BuitenBeter (gratis te downloaden op www.buitenbeter.nl). Tijdens kantooruren is het KlantenContactCentrum van de gemeente bereikbaar via telefoonnummer 14040.

Heeft u een opmerking over deze pagina? Geef het ons door.