Eikenprocessierups aangepakt met biologisch bestrijdingsmiddel


De gemeente gaat de komende weken op diverse locaties eikenbomen bespuiten met een biologisch bestrijdingsmiddel om de eikenprocessierups te bestrijden. Het spuiten gebeurt in de periode van eind april tot eind mei.

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Vanaf begin april komen de rupsen uit hun eitjes tevoorschijn. De kenmerkende brandharen krijgen de rupsen na de derde vervelling, vanaf half mei. Deze brandharen zijn de veroorzakers van de overlast. Nadat iemand ermee in contact is
geweest kunnen gezondheidsklachten ontstaan, zoals hevige jeuk en irritatie van huid en slijmvliezen. De afgelopen jaren is gebleken dat biologische bestrijding van de eikenprocessierups in een vroeg stadium een effectieve methode is om de overlast te beperken.

Middel niet schadelijk voor mens en milieu

Het biologische middel is niet schadelijk voor mens en milieu. Maar vanwege de verneveling van het bestrijdingsmiddel en de mogelijke verwaaiing van de brandharen van de rups is het aan te raden niet in de buurt van de spuitnevel te komen en (ook met huisdieren) op minimaal 15 meter afstand te
blijven. Deze voorzorgsmaatregel moet ertoe bijdragen dat het spuiten zo min mogelijk overlast veroorzaakt.

Particuliere boomeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het bestrijden van de eikenprocessierups of het verwijderen van hun nesten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer F. Kort, medewerker Openbare Ruimte van de gemeente Groesbeek, telefoon 024-3013619.

Foto boven: een hoogwerker wordt ingezet bij het spuiten.