Woonlastenondersteuning dankzij prestatieafspraken in Breda


28-04-2015 Woonlastenondersteuning dankzij prestatieafspraken in Breda

De Gemeente Breda, Laurentius, AlleeWonen, Wonen Breburg en huurders, verenigd in de Gezamenlijke Huurders Koepel Breda (GHK), hebben nieuwe afspraken voor de komende vier jaar gemaakt. Op maandag 20 april ondertekenden vertegenwoordigers van deze organisaties de Alliantieafspraken.

De partijen kiezen voor een duidelijke omslag naar een meer sociaal-maatschappelijke agenda. Accenten liggen op beschikbaarheid van goedkope en betaalbare huurwoningen, betaalbaar wonen, duurzaamheid en sociaal-maatschappelijke ontwikkeling en zorg.

/pages/nieuws/images/kortNieuws/Breda_Grote_Kerk_Foto_G_Lanting_wikimediacommons.jpgEen van de concrete afspraken om de woonlasten van huurders beheersbaar te houden is dat Breda voor 1 juli 2015 komt met een extra regeling voor woonlastenondersteuning. De regeling richt zich op mensen in een
huurwoning en huiseigenaren.

Educatie

Financiele educatie is een van de verplichte onderdelen van de regeling. Corporaties dragen bij door mensen die in aanmerking komen voor deze regeling aan te bieden naar een goedkopere woning te verhuizen.

Zelfbeheer

Ook willen de corporaties de servicekosten zoveel mogelijk verlagen, bijvoorbeeld door bewoners de mogelijkheid te bieden te helpen in onderhoud of beheer.

Betaalbaarheid boven kwaliteit

De woningcorporaties gaan ervoor zorgen dat hun huurwoningen in de sociale sector een kwaliteit hebben die past bij de huurprijs. Te hoge woonlasten van bewoners willen de partners voorkomen, dus de inzet op woningkwaliteit is ondergeschikt aan betaalbaarheid.

Labelverbeteringen

Verder willen de corporaties bij groot onderhoud een labelverbetering doorvoeren voor energieverbruik.

Zie ook:

* Gemeente, corporaties en huurders tekenen nieuwe Alliantie 2015 - 2018 (20 april 2015).

Foto: G. Lanting, wikimedia commons.

pages/images/button_terug.gif

Abonnement op persberichten en nieuwsbrieven van de Woonbond

pages/images/button_aanmelden.gif

\ Acties van de Woonbond