Waka te water bij Museum Volkenkunde, Leiden

PERSBERICHT | 16 april 2015

Waka te water bij Museum Volkenkunde, Leiden

28 april 2015

De Maoris uit Nieuw-Zeeland zijn er weer! Dit jaar vieren we het eerste lustrum van de schitterende Waka Taua (Maori kano) die in 2010 ceremonieel is overgedragen aan Museum Volkenkunde. Speciaal voor deze gelegenheid wordt op dinsdag 28 april de Waka op traditionele wijze door de Maoris te water gelaten, in het bijzijn van directeur Stijn Schoonderwoerd en een afvaardiging van de ambassade van Nieuw-Zeeland. Dit alles vindt plaats in aanloop naar het feestelijke Maori Weekend op 2 & 3 mei, waarin het Waka-lustrum groots gevierd gaat worden. Kom en maak tijdens de tewaterlating en het Maori Weekend kennis met deze eeuwenoude en tegelijkertijd springlevende cultuur.

Tewaterlating Waka Taua

To Hono ki Aotearoa, oftewel: Verbonden met Nieuw-Zeeland. Dat is de naam die de veertien meter lange Waka Taua heeft meegekregen. In 2010 gemaakt in Nieuw-Zeeland en geschonken aan Museum Volkenkunde met als doel de eeuwenlange relatie tussen Nederland en Nieuw-Zeeland concreet en blijvend vorm te geven. Op dinsdag 28 april, om 16.00 uur, wordt de Waka na vijf jaar opnieuw door de Maoris in de Morssingel naast het museum te water gelaten. Iedereen is van harte welkom om deze bijzondere gelegenheid vanaf de kade mee te maken.

Maori Weekend

Niet eerder maakten de Maoris een Waka die bestemd is voor Europa en die door niet-Maoris mag worden gebruikt. Roeiers van de Leidse Roeivereniging Njord zijn speciaal door hen opgeleid om de crew te vormen. Tijdens het Maori Weekend op 2 & 3 mei varen zij en uiteraard ook de Maoris zelf in de Waka Taua. Daarnaast zijn er demonstraties houtsnijden en zien we hoe de Maori vrouwen zonder weefgetouw de mooiste mantels maken. Dit feestelijke weekend sluit af met een Hangi, een traditionele Maori maaltijd, die ondergronds wordt bereid. Bezoekers kunnen helpen met de voorbereidingen en op zondag 3 mei (tegen betaling) meegenieten van het eindresultaat.

Om te doen

Naast deze indrukwekkende demonstraties vinden er op 2 & 3 mei ook verschillende actieve workshops plaats die volledig in het teken staan van de Maori cultuur. Volg bijvoorbeeld een workshop Haka van een Maori: een combinatie van zang en dans met stampende voeten, rollende ogen en uitgestoken tong. Of stap zelf in de Waka Tete en leer de juiste bewegingen en commandos die nodig zijn om een Waka snel in het water te laten voortbewegen. Ook voor de allerkleinsten zijn er speciale workshops waar kinderen aan land de bewegingen leren om in een Waka te peddelen.

Om iets van op te steken

Tijdens het Maori Weekend gaat in de Oceani뭺aal ieder uur een rondleiding van start. Daarnaast vinden er in de grote zaal Engelstalige lezingen over de traditie van de Waka plaats. Een speciale presentatie toont de hechte relatie van de afgelopen vijf jaar tussen de Maoris en Museum Volkenkunde. Deze presentatie is nog te zien tot eind mei 2015.

Waka te water: dinsdag 28 april om 16:00 uur, Morssingel naast Museum Volkenkunde

Maori weekend: zaterdag 2 & zondag 3 mei, in en om Museum Volkenkunde.

Kijk voor het actuele programma op www.volkenkunde.nl