Gilead maakt resultaten bekend van onderzoek dat op Sofosbuvir gebaseerde regimes bij chronische hepatitis C-patienten met genotypen 2-5 evalueert

Gilead maakt resultaten bekend van onderzoek dat op Sofosbuvir gebaseerde regimes bij chronische hepatitis C-patienten met genotypen 2-5 evalueert

-- Hoge genezingspercentages waargenomen over een reeks van genotypen --

WENEN, Oostenrijk - (Business Wire)

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq: GILD) heeft vandaag de resultaten bekendgemaakt van twee onderzoeken waarin de veiligheid en werkzaamheid worden beoordeeld van onderzoekstoepassingen van op sofosbuvir gebaseerde regimes bij patienten die zijn geinfecteerd met het chronische hepatitis C-virus (HCV) met genotypen 2, 3, 4 en 5. Resultaten van het BOSON onderzoek van Sovaldi^(R) (sofosbuvir 400 mg) in combinatie met ribavirine (RBV) of met gepegyleerd interferon (PEG)/RBV lieten hoge genezingspercentages zien over alle patientgroepen met genotypen 2 en 3. Afzonderlijk hiervan toonden de resultaten van een fase 2-onderzoek de veiligheid en werkzaamheid aan van Harvoni^(R) (ledipasvir 90 mg/sofosbuvir 400 mg) bij patienten met genotype 4- of 5-infectie. De gegevens van beide onderzoeken worden deze week gepresenteerd bij de 50e jaarlijkse bijeenkomst van de European Association for the Study of the Liver (The International Liver Congress(TM) 2015) in Wenen, Oostenrijk.

Sovaldi en Harvoni zijn beide in de Verenigde Staten goedgekeurd voor de behandeling van chronische HCV-infectie. Sovaldi wordt gebruikt in combinatie met andere middelen en de werkzaamheid is vastgesteld bij patienten met genotypen 1-4. Harvoni is geindiceerd voor patienten met genotype 1.

BOSON (Studie GS-US-334-0153, #LB05), een gerandomiseerd Fase 3-onderzoek van 592 patienten, evalueerde de veiligheid en werkzaamheid van Sovaldi plus RBV gedurende 16 of 24 weken, in vergelijking met Sovaldi plus PEG/RBV gedurende 12 weken bij behandelingsnaieve of eerder behandelde genotype 3-patienten met en zonder cirrose en eerder behandelde genotype 2-patienten met cirrose. Zevenendertig procent van de onderzoeksdeelnemers had cirrose.

Bij de genotype 3-patienten waren de percentages aanhoudende virologische respons 12 weken na behandeling (SVR12) het hoogst bij degenen die Sovaldi plus PEG/RBV gedurende 12 weken ontvingen (93 procent, n=168/181), vergeleken met degenen die Sovaldi plus RBV gedurende 24 weken ontvingen (84 procent, n=153/182) of gedurende 16 weken (71 procent, n=128/181). Eerder behandelde genotype 3-patienten met cirrose die Sovaldi plus PEG/RBV lieten SVR12-percentages zien van 86 procent (30/35).

Genotype 2-patienten lieten ook hoge SVR12-percentages zien, in alle behandelingsgroepen. De SVR12-percentages onder patienten die Sovaldi plus PEG/RBV kregen, waren 94 procent (15/16), en respectievelijk 100 procent (17/17) en 87 procent (13/15) voor degenen die Sovaldi plus RBV ontvingen gedurende 24 en 16 weken.

Sovaldi plus PEG/RBV en Sovaldi plus RBV werden goed verdragen. De vaakst voorkomende bijwerkingen in dit onderzoek waren vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en misselijkheid. In totaal stopten zes patienten (1 procent) met de behandeling vanwege bijwerkingen, waarvan een patient werd behandeld met Sovaldi plus PEG/RBV.

"Het blijft moeilijk om virologische respons te bereiken bij genotype 3, wat wereldwijd een van de meest voorkomende genotypen is, met een hogere prevalentie in Europa en Azie," aldus Graham R. Foster, FRCP, PhD, Professor of Hepatology, The Liver Unit, Queen Mary's University of London, Barts Health, Londen, Verenigd Koninkrijk. "Deze resultaten zijn fascinerend omdat zij de hoogste genezingspercentages betekenen die tot op heden bij eerder behandelde, cirrotische genotype 3-patienten zijn waargenomen in een fase 3 klinisch onderzoek."

In een ander open-label fase 2-onderzoek van Harvoni dat in Frankrijk werd uitgevoerd (Studie GS-US-337-1119, O056), lieten resultaten hoge SVR-percentages zien bij zowel behandelingsnaieve als eerder behandelde patienten met chronische HCV-genotypen 4- of 5-infectie, van wie 50 procent cirrose had.

Drieennegentig procent van de patienten met genotype 4 (41/44) en 95 procent van de patienten met genotype 5 (39/41) bereikte SVR12. De responspercentages waren vergelijkbaar voor zowel behandelingsnaieve als eerder behandelde patienten, ongeacht cirrose.

De vaakst voorkomende bijwerkingen (die optraden bij meer dan 10 procent van de patienten) waren krachteloosheid, hoofdpijn en misselijkheid. De meeste bijwerkingen waren licht of matig van ernst en geen van de bijwerkingen resulteerde in stoppen met de behandeling. Er waren geen graad 3 of 4 afwijkingen van klinische laboratoriumwaarden.

"HCV-genotype 4 en 5 komen minder vaak voor dan andere genotypen en zijn daarom vanouds niet diepgaand onderzocht," aldus Armand Abergel, MD, PhD, Department of Hepatology and Gastroenterology, Centre Hospitalier Universitaire-Estaing, Universite d'Auvergne, Clermont-Ferrand, Frankrijk. "Deze gegevens verschaffen belangrijk bewijs dat het geheel orale, ribavirine-vrije Harvoni-regime zowel veilig als werkzaam is bij veel patienten met genotype 4 of 5, ondanks eerdere behandelingservaring."

De veiligheid en werkzaamheid van deze onderzoekstoepassingen van Harvoni en Sovaldi zijn niet vastgesteld.

Belangrijke veiligheidsinformatie over Sovaldi

Contra-indicaties

Sovaldi-combinatiebehandeling met Ribavirine of met peginterferon alfa plus Ribavirine is gecontra-indiceerd bij vrouwen die zwanger zijn of zwanger kunnen worden en mannen van wie de vrouwelijke partner zwanger is, vanwege het risico op geboortedefecten en foetaal overlijden dat is geassocieerd met Ribavirine. De contra-indicaties voor peginterferon alfa en Ribavirine zijn ook van toepassing op de combinatiebehandeling met Sovaldi. Zie de voorschrijfinformatie van peginterferon alfa en Ribavirine voor een overzicht van de contra-indicaties.

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen

Ernstige symptomatische bradycardie indien gelijktijdig toegediend met amiodiaron en een andere HCV direct werkend antiviraal middel (Direct Acting Antiviral, DAA): Amiodiaron wordt niet aanbevolen voor gebruik met Sovaldi in combinatie met een ander DAA als gevolg van het risico op symptomatische bradycardie, met name bij patienten die ook betablokkers gebruiken of met onderliggende cardiale comorbiditeiten en/of met een leveraandoening in een gevorderd stadium. Bij patienten zonder andere uitvoerbare behandelingsmgelijkheden wordt hartmonitoring aanbevolen. Patienten moeten onmiddellijk medisch worden beoordeeld als zij tekenen of symptomen van bradycardie ontwikkelen.

Zwangerschap: Gebruik met Ribavirine of peginterferon alfa/ribavirine: Behandeling met Ribavirine mag pas worden gestart als een melding van een negatieve zwangerschapstest is verkregen onmiddellijk voorafgaand aan de start van de therapie. Vrouwelijke patienten in de vruchtbare leeftijd en hun mannelijke partner moeten twee vormen van niet-hormonale anticonceptie gebruiken tijdens de behandeling en gedurende ten minste 6 maanden nadat de behandeling is afgesloten. Als routine uitgevoerde maandelijkse zwangerschapstests moeten gedurende die periode worden uitgevoerd. Zie de voorschrijfinformatie voor Ribavirine.

Gebruik met krachtige P-gp-inductors: Rifampine en sintjanskruid mogen niet worden gebruikt met Sovaldi, want zij kunnen de plasmaconcentratie van Sofosbuvir aanzienlijk verlagen, waardoor het therapeutisch effect daarvan wordt verminderd.

Bijwerkingen

Vaakst voorkomende (>= 20 procent, alle graden) bijwerkingen voor:

Sovaldi + peginterferon alfa + Ribavirine-combinatietherapie waren vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en anemie

Sovaldi + Ribavirine-combinatietherapie waren vermoeidheid en hoofdpijn.

Geneesmiddelinteracties

Naast Rifampine en sintjanskruid wordt gelijktijdige toediening van Sovaldi niet aanbevolen met carbamazepine, oxcarbazepine, fenobarbital, fenytoine, rifabutine, rifapentine en tipranavir/ritonavir. Dergelijke gelijktijdige toediening verlaagt naar verwachting de concentratie van Sofosbuvir, waardoor het therapeutisch effect daarvan wordt verminderd.

Belangrijke veiligheidsinformatie over Harvoni

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen

Risico van ernstige symptomatische bradycardie wanneer tegelijk toegediend met Amiodarone: Amiodarone wordt niet aanbevolen voor gebruik met Harvoni vanwege het risico van symptomatische bradycardie, in het bijzonder bij patienten die ook betablokkers gebruiken of met onderliggende cardiale comorbiditeiten en/of met gevorderde leverziekte. Bij patienten zonder andere uitvoerbare behandelingsmogelijkheden wordt hartmonitoring aanbevolen. Patienten moeten onmiddellijk medisch worden beoordeeld als zij tekenen of symptomen van bradycardie ontwikkelen.

Risico op verminderd therapeutisch effect van Harvoni als gevolg van P-gp-induceerders: Rifampine en sintjanskruid worden niet aanbevolen voor gebruik met Harvoni aangezien deze de plasmaconcentraties van ledipasvir en sofosbuvir aanzienlijk kunnen verminderen.

Verwante producten die niet aanbevolen worden: Harvoni wordt niet aanbevolen voor gebruik met andere producten die sofosbuvir (Sovaldi) bevatten.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen (>= 10 procent, alle graden) waren vermoeidheid en hoofdpijn.

Geneesmiddelinteracties

Naast Rifampine en sintjanskruid wordt gelijktijdige toediening van Harvoni niet aanbevolen met carbamazepine, oxcarbazepine, fenobarbital, fenytoine, rifabutine, rifapentine en tipranavir/ritonavir. Dergelijke gelijktijdige toediening verlaagt naar verwachting de concentratie van ledipasvir en sofosbuvir, waardoor het therapeutisch effect van Harvoni wordt verminderd.

Het toedienen van Harvoni samen met simeprevir is niet aanbevolen vanwege de verhoogde concentraties ledipasvir en simeprevir. Het toedienen samen met rosuvastatine of co-geformuleerde elvitegravir/cobicistat/emtricitabine/tenofovirdisoproxilfumaraat is ook niet aanbevolen vanwege de verhoogde concentraties van respectievelijk rosuvastatine en tenofovir.

Raadpleeg de volledige voorschrijfinformatie van Harvoni voor meer informatie over potentieel belangrijke geneesmiddelinteracties, waaronder klinische opmerkingen.

Over Gilead

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat innovatieve therapieen ontdekt, ontwikkelt en op de markt brengt voor medische behoeften waar nog geen oplossingen voor zijn. De missie van het bedrijf is om wereldwijd de zorg te verbeteren voor patienten die aan levensbedreigende ziekten lijden. Gilead heeft bedrijven in meer dan 30 landen wereldwijd en het hoofdkantoor is gevestigd in Foster City, Californie.

Toekomstgerichte verklaring

Dit persbericht bevat forward-looking statements in de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995 die onderhevig zijn aan risico's, onzekerheden en andere factoren, waaronder het risico dat Gilead ongunstige resultaten zou kunnen waarnemen uit aanvullende klinische onderzoeken van Sovaldi en Harvoni voor diverse patientpopulaties, waaronder degenen met HCV-genotype 2, 3, 4 of 5. Deze risico's, onzekerheden en andere factoren kunnen ertoe leiden dat de werkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de resultaten zoals die worden genoemd in de toekomstgerichte verklaringen. De lezer wordt gewaarschuwd zich niet te baseren op deze toekomstgerichte verklaringen. Deze en andere risico's staan uitgebreid beschreven in het jaarverslag van Gilead op formulier 10-K voor het belastingjaar dat eindigde op 31 december 2014, zoals ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Alle toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op informatie waarover Gilead momenteel beschikt en Gilead neemt geen verplichting op zich om dergelijke toekomstgerichte verklaringen te actualiseren.

Volledige voorschrijfinformatie voor de VS voor Sovaldi en Harvoni is beschikbaar op www.gilead.com .

Sovaldi en Harvoni zijn gedeponeerde handelsmerken van Gilead Sciences, Inc., of de aan haar gelieerde bedrijven.

Ga voor meer informatie over Gilead Sciences naar de website van het bedrijf: www.gilead.com , volg Gilead op Twitter (@GileadSciences) of bel met Gilead Public Affairs: +1-800-GILEAD-5 of +1-650-574-3000.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, welke als enige rechtsgeldig is.

Gilead Sciences, Inc.

Sung Lee, +1 650-524-7792 (Investeerders)

Nathan Kaiser, +1 650-522-1853 (Media)

Michele Rest, +1 650-577-6935 (Media)

Zie het origineel.