Nederlandse hulpverlener vandaag terug uit Nepal

Pepijn Trapman, van ICCO en Kerk in Actie, komt vanmiddag rond 13.30 uur met zijn gezin vanuit Nepal aan op vliegveld Eindhoven. Het gezin moest 's nachts buiten onder een zeiltje slapen, nadat hun huis in Kathmandu ernstig beschadigd was door de aardbeving en naschokken afgelopen zaterdag. "We deelden met een aantal andere gezinnen een tent, water en eten. De onderlinge verbondenheid in het land is groot." Trapman wil, nadat hij zijn gezin in veiligheid heeft gebracht, zo snel mogelijk verder met het cooerdineren van noodhulp in Nepal.

ICCO en Kerk in Actie maken deel uit van Giro555, dat gisteren het gironummer openstelde voor de duizenden slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Trapman is regiomanager van ICCO en Kerk in Actie in Zuid en Centraal Azie: "De daadwerkelijke impact van de ramp is nog niet volledig te overzien. Wij werken vooral met lokale partners op het platteland. Veel dorpen zijn nog steeds onbereikbaar; wegen zijn onbegaanbaar en telefoonlijnen liggen plat, dat maakt hulpverlening moeilijk. Het lukte mij de afgelopen dagen nauwelijks om contact te krijgen met onze lokale partners. Via ons internationale netwerk ACT proberen we mensen van schoon drinkwater, tenten en dekens te voorzien."

Het kantoor van ICCO en Kerk in Actie in Kathmandu is zwaar beschadigd, maar alle personeelsleden hebben de aardbeving overleefd. De noodhulp wordt de eerste dagen aangestuurd door de noodhulpcooerdinator van ICCO en Kerk in Actie in de regio, in nauw overleg met Pepijn Trapman en het ACT netwerk.