Pensioen: van vangnet tot fuik?

Samenvatting

In de middeleeuwen waren gilden zo ingericht dat beroepsgenoten gezamenlijk een kas vulden waaruit vakbroeders die arbeidsongeschikt raakten, of hun nabestaanden, een bijdrage konden ontvangen. Ook welgestelde leden van een kerkgenootschap hielpen hun minder fortuinlijke broeders en zusters in tijden van nood. `Sociale vangnetten' bestaan al geruime tijd in uiteenlopende vormen.

Vandaag de dag is de vraag of, en zo ja, met wie we solidair moeten zijn niet meer zo vanzelfsprekend als eeuwen geleden. Collectieven zijn geerodeerd of zelfs opgelost. Zekerheden lijken verdwenen en de ongemakkelijke vraag dient zich aan waarom een deel van de eigen arbeid zou moeten worden ingezet voor het welzijn en welbevinden van mensen aan wie wij geen boodschap hebben. Het vangnet van ooit, is voor velen die het liefst zelf willen zorgen voor hun oude dag, een fuik geworden; een `vang-net' waar men wel in, maar niet meer uit komt.

Onder redactie van prof. dr. mr. Robert Kamerling RA en mr. Roy Kramer RA is de bundel pensioenessays "Van vangnet tot fuik?" verschenen. In de inmiddels achtste bundel uit deze pensioenenreeks wordt de lezer door deelnemers van het achtste Nyenrode Executive Pensions Program, aan de hand van prikkelende, zorgvuldig beargumenteerde stellingen uitgenodigd tot reflectie en discussie. Waar wordt betrokkenheid bedillerij? Wanneer wordt zorgzaam bemoeizuchtig? Waar ligt het evenwicht?

De bundel is hier te downloaden

Zie het origineel.

Klik hier voor meer informatie over de pensioenprogramma's van Nyenrode