Koning bezoekt UM-instituut MERLN

Persbericht 28 april 2015

Vandaag heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander een werkbezoek gebracht aan het UM-instituut MERLN (Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine). De koning heeft zich laten informeren over de laatste ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde door zijn gastheer, universiteitshoogleraar prof. dr. Clemens van Blitterswijk, in aanwezigheid van UM-collegevoorzitter prof. dr. Martin Paul, gouverneur Theo Bovens en burgemeester Onno Hoes.

De onderzoeksgroep van Van Blitterswijk is gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe technologieen die toegepast kunnen worden in de regeneratieve geneeskunde. Hierbij gaat het onder andere om de ontwikkeling van `slimme' biomaterialen die leiden tot weefselherstel via stamcellen van de patient zelf.

Tijdens het werkbezoek werden drie klinisch relevante thema's behandeld: regeneratie van het bewegingsapparaat, hart & vaten en organen. Bij elk thema werd getoond hoe de interactie tussen universiteiten, universitaire spin-offs en industrie een bijdrage kan leveren aan de levenskwaliteit, de kwaliteit van wetenschap en de kracht van de Nederlandse economie.

De koning sprak hierover met wetenschappers en ondernemers die tijdens de verschillende stappen in dit proces aan bod komen: het ontwikkelen van het idee, het omzetten van het idee in een spin-off bedrijf (o.a. Materiomics), de overgang van spin-off naar een MKB dat producten verkoopt (o.a. Xeltis) en de doorgroei naar een groot internationaal bedrijf met aanzienlijke omzet (bv. Medtronic). Daarna bezocht de koning het laboratorium van MERLN, waar onderzoekers hem een korte uitleg gaven over de verschillende technologieen die daar ontwikkeld worden, zoals 3D printing, intelligente botvervanging en `braille' voor cellen.