ERC Advanced Grant voor de microbiologie van extreem zure vulkaanecosystemen

ERC Advanced Grant voor de microbiologie van extreem zure vulkaanecosystemen

Dr. Huub op den Camp, universitair hoofddocent Ecologische microbiologie aan de Radboud Universiteit, ontvangt een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar bacteriën die leven in extreme ecosystemen. Met de subsidie gaan hij en zijn collega’s drie vulkanische bronnen in Italië onderzoeken, om de bewoners beter in kaart te brengen en nieuwe ‘zuur-minnende’ bacteriën te vinden.

‘Vulkanische bronnen zijn hotspots wat betreft de uitstoot van broeikasgassen’, vertelt Op den Camp. ‘De unieke bacteriën die daar leven zijn in staat om onder extreme condities energie te halen uit zwavel, waterstof, methaan en ammonium, verbindingen die een belangrijke rol spelen in de elementencycli op aarde. Naast inzicht in hun rol in de uitstoot van broeikasgassen door vulkanische ecosystemen gaan we ook op jacht naar nieuwe bacteriesoorten en enzymen, die in de biotechnologie industrie toegepast kunnen worden.´

Extreme omstandigheden

Met pH-waardes tussen 1 en 3 en temperaturen van 50 tot 100 graden Celsius zijn de omstandigheden in de uitgekozen Italiaanse bronnen zeker extreem te noemen. De microbiologen gaan monsters verzamelen in de vulkanische ‘Solfatara’ modderpoel bij Napels, in het ‘Solfarata’ zuurwatermeer bij Rome en op het eiland ‘Vulcano’ boven Sicilië, genoemd naar de Romeinse god Vulcanus. Op dit eiland komen verschillende ecosystemen voor variërend van vulkanische bronnen en fumarolen tot een toeristisch modderbad, allemaal met directe invloed van de zee.

‘Italiaans spreek ik niet, maar een paar van mijn collega’s wel. En in principe hoeven we maar een aantal keer naar Italië te gaan om monsters te verzamelen, dus het zal wel goed komen’, lacht Op den Camp. Over vijf jaar hoopt hij een totaaloverzicht te kunnen geven van de microbiële bewoners van de bronnen en de reacties waaruit hun ‘nutrient cycles’ bestaan. Met daarbij hopelijk een aantal nieuw ontdekte, interessante zuurminnende bacteriën.

ERC Advanced Grants zijn beurzen van ongeveer 2,5 miljoen euro per stuk, die individueel worden toegekend aan de beste onderzoekers in Europa. Zie onze overzichtspagina voor een lijst met eerdere Advanced Grant toekenningen.

Dr. Huub Op den Camp (Roermond, 1956), studeerde Biologie aan de Radboud Universiteit en promoveerde in 1985 op het lipide metabolisme van de belangrijke darmbacterie Bifidobacterium bifidum. In 2004 werd hij benoemd tot universitair hoofddocent en sindsdien onderzoekt hij het methaan- en zwavelmetabolisme van extreem zuurminnende microben.