CDA: bodycams voor conducteurs in strijd tegen geweld

28/04/2015

CDA: bodycams voor conducteurs in strijd tegen geweld

Het CDA wil conducteurs uitrusten met een bodycam. Met deze camera op de jas van een conducteur wil het CDA geweld tegen conducteurs voorkomen. CDA Kamerlid Sander de Rouwe doet dit voorstel vandaag in de Tweede Kamer.

Bodycams worden op dit moment nog niet ingezet in het openbaar vervoer. De politie in onder anderen Den Haag werkte er eerder al wel mee. Daar bleek het een succes. Volgens CDA'er De Rouwe hebben de bodycams een preventieve werking. "Bodycams hebben een afschrikwekkend en de-escalerend effect hebben, omdat mensen wel twee keer nadenken als ze zien dat ze gefilmd worden". Het CDA wil ook dat de bodycam bij dreigende escalatie rechtstreeks uitgekeken kan worden op de meldkamer. "Dreigt een situatie uit de hand te lopen, dan kan er vanuit een meldkamer direct versterking komen, de bedreigde conducteur hoeft dan niet eerst nog zijn verhaal te doen".

Het CDA reageert met dit voorstel op de eerdere plannen van het kabinet. "De zijn zeker in de goede richting, maar nog onvoldoende om heel direct en rechtstreeks iets te doen, aldus Sander de Rouwe.