Bergen en Egmond weer goed beschermd tegen zee

28-04-2015 | Rijkswaterstaat West-Nederland Noord | persbericht

Rijkswaterstaat heeft de stranden bij Bergen en Egmond aan Zee versterkt met 1 miljoen kubieke meter zand. Hierdoor zijn beide badplaatsen weer goed beschermd tegen de zee. Omdat het strand tijdelijk breder is profiteren ook natuur, toerisme en recreatie hiervan. De werkzaamheden duurden van 3 tot en met 27 april.

Extra versterking voor de kust

Eind mei brengt Rijkswaterstaat voor de kust van Bergen en Egmond aan Zee nog eens 2,5 miljoen kubieke meter zand aan. Dat gebeurt door het opspuiten van zand vanuit een baggerschip, waardoor er zo'n 500 meter uit de kust een kleine zandbank ontstaat. Het werk wordt niet in een keer afgerond. De aannemer bepaalt zelf wanneer er gewerkt wordt en dit hangt af van de beschikbaarheid van zijn schepen. Mogelijk loopt deze zogenoemde vooroeversuppletie door tot in 2016. Het werk levert geen overlast op voor strandbezoekers, wel moeten watersporters afstand houden tot het baggerschip.

Afvoer materieel

De komende dagen voert de aannemer het materieel, dat afgelopen maand bij de kustversterking is gebruikt, weer af. Het materieel wordt via het strand afgevoerd naar Julianadorp en Den Helder. Daar start half mei het kustonderhoud.

Kustonderhoud

De werkzaamheden bij Bergen en Egmond aan Zee maken deel uit van het programma voor kustonderhoud van Rijkswaterstaat. Samen met de waterschappen onderhoudt Rijkswaterstaat de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een groot deel van ons land kwijt aan de zee. En juist in dat deel wonen veel mensen en zijn veel bedrijven gevestigd. Door het opspuiten van zand op en vlak voor de kust houdt Rijkswaterstaat de kustlijn op zijn plaats. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee.

Voor meer informatie kunt u bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis, elke dag bereikbaar van 06.00 tot 22.30 uur).