Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 28-04-2015 | 16:00

Een militair KDC-10-transportvliegtuig heeft een Nederlands expertiseteam en 5 ton hulpgoederen naar Nepal gebracht. Een overzicht van Defensie-operaties van 20 tot en met 26 april.

Aankomst Nepal.

Het team zoekt naar slachtoffers van de zware aardbeving die het land zaterdag trof.

Irak

Nederlandse F-16's maakten 26 vluchten boven Irak en bombardeerden 29 keer doelen van terreurorganisatie IS.

De eerste, 6 weken durende scherpschutterstraining in Bagdad zit erop. Die stond onder leiding van 10 militairen, onder wie 2 instructeurs van het Korps Commandotroepen.

Trainers van de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers startten met de derde infanterieopleiding van Peshmerga in Erbil.

Archieffoto: Peshmerga-strijders tijdens schietles.

Archieffoto: Peshmerga-strijders tijdens schietles.

Afghanistan

Voor de NAVO-missie Resolute Support adviseerden Nederlandse militairen Afghaanse leidinggevenden. De Force Protection-eenheid voerde beveiligingstaken uit. Daarbij was militair medisch personeel beschikbaar.

Mali

Nederlandse specialisten voerden 2 grote inlichtingenoperaties uit in Noord-Mali.

Een onbemande ScanEagle maakte verkenningsvluchten. Een Chinook-transporthelikopter voerde een medische evacuatievlucht uit voor 7 Senegalese VN-militairen. Zij raakten gewond toen zij op een geimproviseerd explosief reden.

Een andere Chinook vervoerde commando's en mariniers in Noord-Mali. Het Korps Mariniers is sinds zondag hofleverancier van de special forces-eenheid die inlichtingen verzamelt voor de Minusma-missie.

16 Nederlandse International Police Officers kwamen aan in hoofdstad Bamako.

1 militair is terug naar Nederland gestuurd. Hij loste een ongecontroleerd schot tijdens zijn wacht op Kamp Castor in Gao. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek.

Militairen onder aan de vliegtuigtrap voor het vertrek naar Mali.

Militairen onder aan de vliegtuigtrap voor het vertrek naar Mali.

Oeganda

Een 6-koppig team kwam terug uit Oeganda. De Nederlandse bijdrage aan de Afrikaanse trainingsmissie ACOTA kwam hiermee ten einde.

Antipiraterij

Zr. Ms. Johan de Witt patrouilleerde voor de noordkust van Somalie. De boordhelikopters maakten verkenningsvluchten. De Britse RFA Waveruler bevoorraadde het Nederlandse amfibisch transportschip.

De bemanning van de Johan de Witt trainde ook de Kustwacht van Somaliland. Dat gebeurt om de lokale capaciteit tegen piraterij te verbeteren (Local Maritime Capacity Building).

Op het Duitse fregat FGS Bayern ondersteunt een Nederlands team van mariniers en vlootpersoneel bij het doorzoeken van verdachte schepen. De Bayern patrouilleerde in de Golf van Aden.

Meerdere beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Oekraine

Op de zogenoemde burned site borgen leden van de repatrieringsmissie menselijke resten; 2 kisten met stoffelijke resten arriveerden vanuit Donetsk in Charkov. In Gilze-Rijen kwamen 3 vrachtwagens aan met wrakstukken van vlucht MH17.

Archieffoto: Een Nederlands kustwachtvliegtuig stijgt op.

Archieffoto: Een Nederlands kustwachtvliegtuig stijgt op.

Middellandse Zee

voor de grensbewakingsoperatie Frontex voert een Nederlands kustwachtvliegtuig patrouillevluchten uit boven de Middellandse Zee. Dat gebeurt vanaf de Italiaanse basis Sigonella.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Explosieven

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam 37 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en 1 keer voor een geimproviseerd explosief.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield in Rotterdam 3 Roemenen aan. Zij boden via internet Roemeense vrouwen aan voor prostitutie.

Een 47-jarige Zaandammer zou Syrische vreemdelingen vanuit Italie en Griekenland naar Nederland hebben gesmokkeld. De marechaussee arresteerde hem.

Onder leiding van het Landelijk Parket onderzoekt de Koninklijke Marechaussee beide zaken.

Medisch transport

Een Cougar-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht bracht 5 patienten van de Waddeneilanden naar Medisch Centrum Leeuwarden.