Colleges zien heil in gezamenlijke bedrijfsvoeringsorganisatie

28-4-2015 - Colleges zien heil in gezamenlijke bedrijfsvoeringsorganisatie

De colleges van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hebben zich op 21 april jl. gebogen over het aangaan van een gezamenlijke bedrijfsvoerings-afdeling. De conclusie: een `go'. Met dit voorlopig besluit is het licht op groen gezet om het uitgewerkte bedrijfsplan voor te leggen aan de drie ondernemingsraden. In een later stadium moeten ook de drie gemeenteraden nog toestemmen.

In november 2013 sloten de drie gemeenten een intentieverklaring om de samenwerking op het terrein van bedrijfsvoering te onderzoeken. Na een eerste verkenning kwam in maart 2014 de opdracht van de drie colleges om de samenwerking in te gaan vullen door middel van een bedrijfs- en implementatieplan. Het afgelopen jaar is samen met groepen medewerkers van de betreffende diensten in kaart gebracht, welke voordelen samenwerking op kan leveren en welke zaken dit eventueel in de weg zouden kunnen staan. Dit heeft geresulteerd in een bedrijfsplan met als conclusie dat samenwerken loont.

Voordelen

De drie colleges zijn er voorstander van om een bedrijfsvoeringsafdeling op te richten. Deze afdeling gaat voor de drie gemeenten de werkzaamheden uitvoeren op het gebied van P&O, financien en control, informatie- en datamanagement, facility en documentaire informatie-voorziening (DIV). De juridische tak en communicatie blijven lokaal gepositioneerd en worden niet opgenomen in de gezamenlijke afdeling. Ook de bestuurs- en management-ondersteuning blijft apart bij de drie organisaties.

De colleges verwachten voordelen te kunnen behalen op het gebied van:

* kwaliteit * klantgerichtheid * het verminderen van kwetsbaarheid op (eenmans)functies * continuiteit * kostenefficiency

De nieuwe bedrijfsvoeringsafdeling gaat zich gedragen als een afdeling van ieder van de drie gemeenten en krijgt de vorm van een gemeenschappelijke regeling. De nieuwe organisatie zal bestaan uit zo'n 145 fte (170 medewerkers) onder aansturing en verantwoordelijkheid van de gemeentesecretarissen. De start van de `Bedrijfsvoeringafdeling Brabantse Wal' is gepland voor 1 januari 2016. De samenwerking wordt aangegaan voor een periode van tenminste 4 jaar. Na 3 jaar wordt de samenwerking geevalueerd.

Proces

Het bedrijfsplan wordt na deze voorlopige `go' van de drie colleges voorgelegd aan de drie ondernemingsraden voor advies. Eind mei 2015 wordt een definitief besluit van de colleges verwacht. Is dit positief, dan worden de gemeenteraden nog voor de zomervakantie om toestemming gevraagd. Een nog op te stellen implementatieplan moet daarna meer duidelijkheid geven over de wijze waarop de nieuwe organisatie ingericht wordt en in welk gemeentehuis welk bedrijfsvoeringsonderdeel gevestigd wordt.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht.