Jaarrekening 2014 sluit met tekort

28-04-2015 Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de jaarstukken 2014 en legt deze ter vaststelling voor aan de raad. Met de jaarstukken, bestaande uit het jaarverslag en de jaarrekening, legt het college verantwoording af over het afgelopen jaar. De boeken worden gesloten met een tekort van EUR 4,8 miljoen. Na alle geplande toevoegingen en onttrekkingen aan reserves blijft er nog een tekort van EUR 3,6 miljoen over op de algemene middelen. Dit tekort wordt opgevangen binnen de algemene reserve van de gemeente.

De accountant heeft de controle van de jaarstukken 2014 grotendeels afgerond en is voornemens een goedkeurende controleverklaring op de rechtmatigheid en getrouwheid te verstrekken. Omdat de gevolgen van het dossier IJsseldelta nog niet duidelijk zijn, en die maken onderdeel uit van de controle van de accountant, is nog geen sprake van een afgeronde controle en verklaring. Uitstel van de behandeling van de jaarrekening is niet wenselijk gelet op de drukke raadsagenda, daarom is het streven om deze zoveel als mogelijk toch te behandelen in de meivergaderingen. Het tekort op de algemene middelen was voor ca. EUR 3,1 miljoen al voorzien door het college. Het is met name het gevolg van eenmalige lasten vanwege schadeherstel van verschillende scholen, de geraamde kosten van het sociaal statuut van het zwembadpersoneel en de invoeringskosten van de decentralisatie van het sociale domein. Als deze zaken zich in 2014 niet hadden aangediend waren de uitgaven nagenoeg binnen de vastgestelde begroting gebleven. Het college stelt voor om het nadelig saldo te dekken uit de algemene reserve.

Ook het resultaat van het gemeentelijk grondbedrijf is van grote invloed op de gemeentelijke financien. Het tekort van het gemeentelijk grondbedrijf is afgerond EUR 4 miljoen. Volgens de geldende beleidslijn is het tekort ten laste gebracht van de reserve grondbedrijf. Het tekort wordt voornamelijk veroorzaakt door een herwaardering van de gronden in het ontwikkelingsgebied Spoorlanden. Door de huidige marktomstandigheden is het te ontwikkelen gebied verkleind. Hierdoor moest een deel van de gronden hergewaardeerd worden. Dit heeft er toe geleid dat de winstverwachting naar beneden moest worden bijgesteld.

Het college constateert dat door het voorstel om de tekorten uit reserves te dekken, de beoogde minimum omvang van zowel de algemene reserve als de reserve grondbedrijf niet gehaald wordt. De financiele positie van de gemeente staat hiermee onder druk. De impact hiervan zal terug te zien zijn in de nog op te stellen perspectiefnota. Hierin worden de plannen en projecten voor de jaren 2016 - 2019 gepresenteerd. Dat betekent dat de financiele afwegingen die gemaakt moeten worden bij de behandeling hiervan, op voorhand onder stevige druk staan. De volledige jaarstukken zijn binnenkort beschikbaar via de website. De gemeenteraad buigt zich op 28 mei over de jaarstukken.