Kinderbijslag Caribisch Nederland ten bate van iedereen

Op Bonaire, Sint Eustatius en Saba wordt kinderbijslag ingevoerd. Deze inkomensonafhankelijke kinderbijslagvoorziening komt in de plaats van de huidige fiscale tegemoetkoming voor kinderen. Door die verandering, waar de ministerraad vandaag mee instemde, gaan vooral ouders met de laagste inkomens er op vooruit.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoopt daarmee verder bij te kunnen dragen aan de armoedebestrijding op Caribisch Nederland.

Op dit moment profiteren veel ouders met lage inkomens niet of weinig van de fiscale tegemoetkoming (de kinderkorting). Wie geen of weinig belasting hoeft te betalen, kan daar immers ook geen of weinig korting op krijgen. Dat zijn juist de mensen die extra geld het hardst nodig hebben. Door die verzilveringsproblematiek profiteren nu ouders van zo'n 2000 kinderen van de kinderkorting op een totaal van ongeveer 5000 kinderen. Voor al die 5000 kinderen gaat de kinderbijslag gelden. Uitgangspunt is dat niemand er op achteruit gaat. Om daar voor te zorgen wordt het maandelijkse kinderbijslagbedrag vastgesteld op 38 USD per kind (op het moment is dat ongeveer gelijk aan 38 euro). De meeste mensen gaan erop vooruit; bij anderen blijft de tegemoetkoming gelijk.

Het kabinet kwam uit op 38 USD per maand per kind, omdat dit vergelijkbaar is met het bedrag dat degenen kregen die maximaal profiteerden van de kinderkorting. Dat is het bedrag van de huidige toeslag (1.522 USD per jaar), vermenigvuldigd met het huidige gecombineerde belasting- en premietarief van 30,4 %. Dit bedrag is gedeeld door 12 maanden. Het maandelijkse bedrag kan nog worden aangepast. Als blijkt dat de belasting- en premieheffing zodanig verandert dat ouders er ten opzichte van het oude systeem toch op achteruit zouden gaan, dan gaat het maandelijkse bedrag omhoog. Ook zal het bedrag in de toekomst worden geindexeerd.

Het wetsvoorstel gaat voor advies naar de Raad van State. Daarna moeten Tweede en Eerste Kamer zich er nog over uitspreken. De beoogde ingangsdatum van de nieuwe maatregel is 1 januari 2016.