Integrale aanpak renovatie bij energiebesparing huurwoningen

Webinar 'Subsidie voor energiebesparing in huurwoningen' op 28 april 2015

Gepubliceerd op: 17 april 2015

Woningcorporaties komen in aanmerking voor overheidssteun als zij hun huurwoningen renoveren tot minimaal energielabel B. Een te ambitieuze doelstelling? Niet bij een integrale aanpak van de renovatie, zo blijkt in Zaandam.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt verhuurders om de energieprestatie van huurwoningen te verbeteren. Dit gebeurt via de Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) en het Fonds energiebesparing huursector (FEH). "Tot 1 januari 2015 was de voorwaarde voor corporatiewoningen dat de huurwoningen na renovatie minimaal energielabel B krijgen. Maar sommige woningcorporaties geven aan dit niveau niet te redden", vertelt Rob Smit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Maatregelen te kostbaar

De woningcorporaties en gemeenten van de 4 grootste steden (G4) nodigden het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eind februari uit voor een werkbezoek. Ze lieten zien waar zij tegenaan lopen. "Deze woningcorporaties hebben veel gestapelde bouw, zoals flatgebouwen", zegt Smit. "Dat maakt het aanbrengen van bijvoorbeeld isolatiemateriaal kostbaar. De corporaties kunnen daardoor onvoldoende energiebesparende maatregelen toepassen en willen daarom dat het ambitieniveau voor overheidssubsidie teruggaat naar label C."

Renovatie via aanbesteding

Een heel ander geluid komt uit Zaandam. Smit: "Woningcorporatie ZVH wil flatgebouwen renoveren naar energielabel B. In een aanbestedingstraject hebben ze marktpartijen gevraagd om binnen bepaalde financiele kaders een renovatieplan in te dienen. De winnende partij lukte het om een plan op te zetten waarbij niet label B maar label A wordt bereikt. In september 2015 begint de renovatie."

Winst door integrale benadering

Wat verklaart het succes in Zaandam? Volgens Smit is er vooral winst te behalen als renovatie op een integrale manier aangepakt wordt. "Je moet energetische maatregelen niet los van elkaar zien, maar als onderdeel van een concept. Als je isolatie toepast, dan heb je een lagere warmtevraag en kun je misschien ook met energiezuinigere cv-installaties volstaan. Sta je bij dit soort vragen stil, dan kun je uiteindelijk meer energie besparen."

Kans voor alle woningcorporaties

"In Nederland bestaan al methoden om bij renovatie energiebesparende maatregelen integraal toe te passen" weet Smit. "Denk aan zogeheten Nul-op-de-meter-projecten: renovatieconcepten waarbij de hoeveelheid verbruikte energie gelijkstaat aan de hoeveelheid opgewekte energie per huishouden. Dat is voor de meeste woningcorporaties misschien een te grote stap, maar met een integrale, conceptuele benadering, zoals in Zaandam, kunnen ze zeker hun voordeel doen."

Volg op 28 april het webinar

Woningcorporaties staan voor een grote opgave. Door energetische verbeteringen blijven huurwoningen betaalbaar. De maatregelen vergen echter een behoorlijke investering. Het Rijk komt verhuurders tegemoet met regelingen als STEP en FEH. Meer weten? RVO.nl organiseert op 28 april het webinar `Subsidie voor energiebesparing in huurwoningen'.