Financiele compensatie hulp bij het huishouden (hbh1)


Financiele compensatie hulp bij het huishouden (hbh1)

De regels voor eenvoudige schoonmaakhulp (hbh1) zijn veranderd. De gemeente Waalwijk regelt en betaalt met ingang van 1 mei de eerste 3 uur hbh1 per week niet meer. U moet het schoonhouden van uw huis vanaf deze datum dan ook zelf regelen.



Deze wijziging heeft voor u financiele consequenties. Hiervoor bestaan twee vormen van (gedeeltelijke) financiele compensatie. Allereerst kunnen mensen met een laag inkomen en weinig eigen vermogen een beroep doen op de bijzondere bijstand. Dat loopt via Baanbrekers; op www.baanbrekers.org
vindt u meer informatie.



Voor mensen die hiervoor niet in aanmerking komen, is er vanaf 1 mei de huishoudelijke hulptoelage (HHT). U krijgt een vergoeding van de gemeente als u de hulp inkoopt bij een geselecteerde aanbieder. Hoe de HHT werkt en wat u moet doen, leest u in onderstaand informatieblad.



Financiele check

De gemeenteraad heeft onlangs bepaald dat alle mensen met een Wmo-indicatie voor hbh1 een soort financiele check moeten krijgen. Dat betekent dat we u, als u dit wenst, thuis bezoeken en samen kijken of u voor eventuele compensatie in aanmerking komt. Hoe dat exact in zijn werk gaat, hoort u
binnenkort. U hoeft die toets natuurlijk niet af te wachten. Ondertussen kunt u zelf al onderzoeken of u voor bijzondere bijstand in aanmerking komt of gebruik wilt maken van de huishoudelijke hulptoelage.



INFORMATIEBLAD OVER DE HUISHOUDELIJKE HULPTOELAGE (HHT)

Wat is de huishoudelijke hulptoelage?

De gemeente Waalwijk regelt en betaalt vanaf 1 mei de eerste 3 uur eenvoudige schoonmaakhulp (hbh1) per week niet meer. Wel beginnen we vanaf 1 mei met de huishoudelijke hulptoelage (HHT). Hiermee kunt u huishoudelijke hulp met korting inkopen.
Voor wie is het?

. Voor iedereen met een geldige Wmo-indicatie eenvoudige schoonmaakhulp (hbh1).

Hoe werkt het?

. U kunt de HHT aanvragen voor maximaal 2 uur hulp per week. Heeft u een lagere indicatie dan bepaalt de indicatie de maximale toelage.

. Voorwaarde daarbij is wel dat u de hulp inkoopt of gaat inkopen bij aanbieders ActiefZorg of T-zorg.

. U kunt daarvoor rechtstreeks contact opnemen met ActiefZorg (088-750 8200) of T-zorg (088-002 55 00).

. ActiefZorg of T-zorg controleert of u een geldende Wmo-indicatie heeft. U moet dus uw laatste geldige beschikking kunnen laten zien. ActiefZorg of T-zorg informeert u over de vervolgstappen, zoals de betaling.

. Als u al compensatie krijgt via de bijzondere bijstand, kunt u geen beroep doen op de HHT.

Alfacheque

Maakt u nu gebruik van Alfacheque? Dan kunt u ook een beroep doen op de HHT. U moet de hulp dan wel inkopen via ActiefZorg of T-zorg.

Kosten

. In 2015 betaalt u EUR10,00 per uur rechtstreeks aan de aanbieder. Wij vergoeden de overige kosten rechtstreeks aan ActiefZorg of T-zorg. U beschikt hiermee over een professionele hulp, met alle zekerheden die daarbij horen.

. U hoeft voor de HHT geen eigen bijdrage aan het CAK te betalen.

Tijdelijke regeling

Het Rijk heeft voor de HHT een bedrag per gemeente beschikbaar gesteld. Zodra dit geld op is, stopt de regeling. Wij kunnen op dit moment niet inschatten hoeveel mensen gebruik gaan maken van de HHT. Mogelijk is het geld dus in de loop van 2015 op en kunt u geen beroep meer doen op de
regeling.



Terug

* Gepubliceerd: 23-4-2015