Activiteiten in de meivakantie


29 april 2015

Den Haag

In de meivakantie van 2 t/m 10 mei organiseert het Nationaal Archief een lezing over fotografie in de Tweede Wereldoorlog en diverse workshops voor jong en oud.

Lezing Fotografie tijdens de Tweede Wereldoorlog: 3 mei

Op zondag 3 mei om 13.00 uur geeft Rene Kok, auteur van Het grote 40-45 boek en beeldonderzoeker bij het NIOD, een lezing over fotografie in de Tweede Wereldoorlog. Kok vertelt over de foto's gemaakt door verzetsfotografen van de `De Ondergedoken Camera' en over opmerkelijke opnamen die in
bezet Nederland door Duitse soldaten gemaakt zijn. Verder besteedt hij aandacht aan de persfotografie die onder censuur stond en belicht hij de talrijke amateurfoto's die een meer onverbloemde kijk op de Tweede Wereldoorlog geven.
Een aparte categorie vormen de opnames die tijdens de jaren 40-45 in kleur zijn gemaakt. Pas de laatste decennia zijn deze beelden boven water gekomen. `De oorlog in kleur' geeft een verassende kijk op het dagelijks leven in bezettingstijd.

Workshop Cyanotypie: 2, 7 en 10 mei

Tijdens de workshop Cyanotypie (van 13.00-14.00 uur) leren deelnemers hoe foto's zonder camera gemaakt kunnen worden.

Workshop Fotoalbum maken: 3 en 8 mei

In deze workshop (van 13.00-14.00 uur) maken en versieren deelnemers hun eigen fotoalbum.

Workshop Camera Obscura: 6 en 9 mei

Camera obscura betekent donkere kamer. In deze workshop (van 13.00-14.00 uur) maken deelnemers een camera obscura en ontdekken ze hoe een camera van binnen werkt.

Fototentoonstelling Blikvangers

Voor en na de lezing is de fototentoonstelling Blikvangers in het Nationaal Archief te bekijken waar onder meer te zien is wat tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland in beeld is gebracht.

Kosten en aanmelden voor lezing en workshops

Aanmelden voor de workshops (van 8 tot 88 jaar) en lezing kan via: events@nationaalarchief.nl
De kosten voor de lezing bedragen EUR 10, - (dit is inclusief entree voor de fototentoonstelling) en voor de workshops EUR 2,50.

Op 5 mei zijn er geen workshops, de tentoonstelling Blikvangers is wel geopend, van 11.00-17.00 uur.

Nationaal Archief
Prins Willem-Alexanderhof 20
Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal