Vierde overleg nieuwe cao Metalektro mislukt!


Vierde overleg nieuwe cao Metalektro mislukt!

Geplaatst op 29 april 2015
[IMG]
Op 28 en een deel van 29 april is het vierde overleg geweest over een nieuwe cao Metalektro. Bedoeling was dat dit het laatste overleg zou zijn, met een akkoord als resultaat.
Dit is helaas mislukt! Het overleg eindigde vroeg in de ochtend met een eindbod van werkgevers. Lees hier de tekst .

Werkgevers

Hoewel de werkgevers een aantal van hun voorstellen rond onder meer flexibiliteit en ontziemaatregelen hadden ingetrokken of gewijzigd, is de inhoud van dit eindbod ver verwijderd van de voorstellen die De Unie heeft ingediend, en van het mandaat dat de kaderleden en de leden via hun
tussentijdse reacties ons als onderhandelaars hebben meegegeven.

Zoals:

* Looptijd van 24 maanden, met 2 maal 1,5% loonsverhoging versus 12 maanden, met 2,5% loonsverhoging.
* Opnieuw geen collectieve loonsverhoging voor de medewerkers met een inkomen boven 91.000,- euro.
* Werkgevers willen kunnen afwijken van het betalen van de collectieve loonsverhoging. De (leden van de) vakorganisaties beslissen over de cao en de collectieve loonsverhoging, maar een personeelsvergadering, georganiseerd door de werkgever, moet dit volgens werkgevers kunnen overrulen!
* Stoppen van project Loopbaanconsulenten (van belang onder meer vanwege onze loopbaanscans). Onduidelijkheid over mogelijk alternatief en de eigen aansturing door De Unie.
Geen persoonlijk opleidingsbudget.
* Opschuiven van "ontziemaatregelen" in de cao (overwerk, ploegendienst, salarisgarantie, karweiwerk) van "55 jaar" naar "57 jaar".
* Geen (intentie)afspraak over Mantelzorg.
* Geen concrete afspraak over de vakbondscontributie.
* Geen concrete toezeggingen over onder meer WAGA (afsluiten vluchtroutes voor goedkope buitenlandse medewerkers) en verzekering derde WW-jaar.

De Unie

Voor De Unie is, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen, flexibiliteit en maatwerk bespreekbaar, maar dan wel met een duidelijke en inhoudelijke rol van vakorganisaties op bedrijfsniveau.
Ook over ouderenbeleid willen wij nadenken, maar dan wel in een context, dat iedereen gezond de AOW-gerechtigde leeftijd moet kunnen bereiken.

Hoe verder?

De onderhandelingsdelegaties van De Unie en de andere vakorganisaties hebben het eindbod afgewezen. Al het mogelijke is gedaan om niet in zo'n situatie te komen. En dan toch!
Eerst zal De Unie dit nu met onze landelijke kadergroep bespreken. Delen de kaderleden onze afwijzing en wat zijn nu de consequenties? Op welke wijze komen we naar de leden toe? Wat kunnen en moeten we van de leden vragen?

Reacties:

Voor reacties en meer informatie mail dan naar: Wim ter Welle of Dirk van Gestel.

Informatie

Sectoren: Industrie en Handel
Branche: Metalektro
Geplaatst in: Actueel Nieuws