Definitief ontwerp voor Kerkplein en Markt

Persbericht

Hattem, 29 april 2015

Definitief ontwerp voor Kerkplein en Markt

Verkentoren wordt technisch uitgewerkt

Het college van burgemeester en wethouders heeft het definitieve ontwerp vastgesteld voor het Kerkplein en de Markt. In de komende jaren moeten er werkzaamheden worden verricht aan de riolering, het straatwerk, de verlichting en het verkeer in de binnenstad. De gemeente Hattem heeft in het afgelopen jaar samen met inwoners, ondernemers en partners een plan gemaakt voor verbetering van de binnenstad. Deze visie is voor het Kerkplein en de Markt nu uitgewerkt in een definitief ontwerp.

Verantwoordelijk wethouder Jan van der Heeden is trots op het resultaat: “We hebben in het afgelopen jaar samen met inwoners, ondernemers en partners nagedacht over wensen voor de Hattemse binnenstad. Met elkaar kwamen we tot de conclusie dat we veel moois hebben dat we moeten behouden, maar dat we een aantal zaken kunnen verbeteren waardoor we in de binnenstad nog beter kunnen wonen, werken en verblijven. Eén van die zaken is het Kerkplein en de Markt waarvoor we nu een definitief ontwerp vast hebben gesteld. Met het aangepaste plein is het plein veelzijdiger te gebruiken en helemaal klaar voor de toekomst.”

In augustus 2014 heeft de gemeenteraad het ambitiedocument agenda binnenstad vastgesteld. In dit document staat de gedeelde visie van alle betrokkenen beschreven. In het najaar van 2014 is het ambitiedocument verder uitgewerkt voor het Kerkplein en de Markt, de Molenbelt en de Verkentoren. Hiervoor zijn in november en december 2014 ontwerpateliers georganiseerd. Tijdens deze ontwerpateliers konden betrokkenen meepraten over de daadwerkelijke inrichting van deze drie gebieden. De opmerkingen uit deze sessies zijn zo veel mogelijk verwerkt in het ontwerp dat nu is vastgesteld.

Kerkplein en Markt

Voor het definitief ontwerp is er overleg geweest met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. In overleg met deze dienst is het voorlopige ontwerp nog enigszins aangepast. Het gaat met name om een aanpassing in de stadsvloer: deze krijgt een natuurstenen vloer in strokenverband. Deze vloer sluit volgens de rijksdienst beter aan bij de historie van de omgeving. De stenen van de Markt worden hiervoor hergebruikt en deels aangevuld met nieuwe stenen. Door deze aanpassing kan worden vastgehouden aan de wens uit de gezamenlijke visie: één plein maken van het Kerkplein en de Markt en een functionele, goed beloopbare vloer.

Verkentoren

In november en december 2014 is met inwoners en partners ook gesproken over het opknappen van de verkentoren. Daaruit is een voorstel ontstaan: de monumentale trap restaureren en een verbinding van boven naar onder de muur te maken, de koepel op de toren verwijderen en om de toren heen een mooie plek creëren. Dit ontwerp wordt technisch verder uitgewerkt.

Planning en vervolgproces

De ontwerpen worden de komende maanden op detailniveau uitgewerkt. De aanbesteding van de werkzaamheden vindt plaats voor de zomer. Archeologisch onderzoek vindt vervolgens in de zomerperiode plaats. In september beginnen de werkzaamheden aan het Kerkplein. De Markt wordt volgens de planning in januari 2016 aangepakt. Een meer gedetailleerde planning van de werkzaamheden komt beschikbaar na de aanbesteding. Belanghebbenden worden tegen die tijd geïnformeerd over de planning. Voor de zomer vindt er nog een bijeenkomst plaats met horecaondernemers van de Markt en het Kerkplein om de inrichting van de terrassen nader te bespreken.