Volgelingen rabbijn Berland vertrekken


03-05-2015: Sinds afgelopen vrijdagavond 1 mei bivakkeerde een grote groep volgelingen van de omstreden rabbijn Berland in de voormalige jeugdherberg in Oldebroek.

De groep, bestaande uit zo'n 250 volwassenen en (kleine) kinderen, kon hier niet blijven. Met name de hygienische omstandigheden, gebrek aan slaapplaatsen en het brandgevaar maken dat de situatie als chaotisch en gevaarlijk wordt beschouwd.

Op zaterdagavond 2 mei gaf de burgemeester een noodbevel uit; voor zowel de groep als de eigenaar van de locatie werd duidelijk gemaakt dat de situatie vandaag beeindigd moest worden. In de tussenliggende periode is door gemeente, politie en brandweer toezicht gehouden. Op zondag is een groot
aantal personen naar diverse bestemmingen vertrokken. Een groep van zo'n 100 personen, vooral mannen, is nog achtergebleven in de voormalige jeugdherberg.

Tijdens een gesprek verzekerden de woordvoerders van de overgebleven volgelingen de burgemeester, brandweer en politie van het feit dat zij maandagmorgen 4 mei vertrekken. Op deze strikte voorwaarde kunnen de overgebleven personen nog een nacht in de voormalige jeugdherberg blijven. De
burgemeester geeft op basis van de Gemeentewet aan het pand te gaan sluiten als de groep morgen aan het einde van de ochtend niet vertrokken is. Belangrijkste reden hiervoor is de veiligheid en gezondheid van de mensen die in de locatie verblijven.

Om de periode tot definitief vertrek te overbruggen heeft de gemeente Oldebroek voorzien in toiletpapier en schoonmaakmiddelen. Ook vannacht blijft het externe toezicht door gemeente, politie en brandweer van kracht.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: "Ik ben opgelucht dat we deze laatste nacht veel minder mensen in de locatie hebben. Opvang in deze situatie is echt mensonwaardig, vooral ook voor de talrijke kinderen en pasgeboren baby's."