Wetenschapsfestival maagdenhuis dit weekend in felix meritis

PERSBERICHT

De Nieuwe Universiteit houdt het Wetenschapsfestival, dat in het Maagdenhuis zou plaatshebben, deze zondag 3 mei in Felix Meritis.

Ewald Engelen spreekt over de Language of Finalization

Ramsey Nasr spreek over de waarde van Latijn en Grieks.

Jasper van Dijk presenteert de onderwijsnota die hij de Nieuwe Universiteit aan werkte en gaat er over in debat met oa Paul van Meenen.

De hele dag vinden panel-discussies plaats met leden van de VSNU Science in Transition, RethinkUva, het Huisartsenprotest en vele andere organisaties.

Festival der Wetenschappen van De Nieuwe Universiteit: ReThinking Academia

'ReThinking Academia' is de ondertitel van het Festival der Wetenschappen van De Nieuwe Universiteit. Omdat het hard nodig is om de huidige vorm en functie van het hoger onderwijs te overdenken. Tijdens het Wetenschaps-festival worden drie hoofdthema's de rol van de universiteit in de samenleving, diversiteit en burgerlijke ongehoorzaamheid belicht in workshops, paneldiscussies en lezingen. Ook zal er materiaal worden verzameld voor het archiefproject dat in samenwerking met het Gemeentearchief wordt opgezet. Woordvoerder Jessica van de DNU: "Dit is een geweldig festival, het beste festival, het belangrijkste festival."

De keuze voor Felix Meritis lag voor de hand. Het is een bijzondere locatie met een rijke geschiedenis die past bij de idealen van de Nieuwe Universiteit. Felix Meritis werd immers opgericht als tempel voor Kunst en Wetenschap en niet om winst te maken. Gerard Driehuis van Felix Meritis: "We hebben het programma bekeken en gezien dat het inhoudelijk van hoge kwaliteit is. Daarom hebben de de Felix Meritis aangeboden als locatie.

Sprekers zijn onder meer: Ad Verbrugge, Ewald Engelen, Luud Schimmelpennink,Trudy Dehue, Rob Hagendijk, topmodel Eline van Ulden en Yvette Luhrs. De kunstenaars Lotte van den Berg, Jonas Staal en Ramsey Nasr geven workshops en lezingen en er vinden gedurende de hele dag panel-discussies plaats over het onderwijs van morgen. Er wordt ook een eerste versie van de Maagdenhuis documentaire vertoont waar Ruben Sibon van Tegenlicht. En de protestzanger Daan Hafkamp zal optreden in de Common Room die de hele dag open zal zijn voor de verschillende DNU's uit Nederland en ongeplande optredens. Het volledige programma wordt bekend gemaakt op de facebookpagina en de website van de Nieuwe Universiteit.

Aanmelden doe je door middel van een mail naar DNUfestival@gmail.com. Vermeld in de mail je voor- en achternaam en het aantal plaatsen dat je wilt reserveren.

Om de discussie over de universiteit toegankelijk te maken voor iedereen, wordt toegang verleend op donatie-basis. Het festival wordt gefinancierd op basis van giften. Men kan bijdragen op het festival zelf of via de crowdfundingpagina.