Buitenlandse Zaken - Nederland steunt vrije pers in woord en daad

Nieuwsbericht | 30-04-2015 - Vandaag is de Internationale Dag van de Persvrijheid. Vrijheid van meningsuiting en de daaruit voortvloeiende persvrijheid vormen een essentieel onderdeel van het functioneren van een democratische rechtsstaat. Daarin spelen journalisten een belangrijke rol als waakhond van de democratie.

Zonder persvrijheid is er geen toegang tot betrouwbare en onafhankelijke informatie. Dit raakt de kern van de vrijheid meningsuiting. Nederland steunt vanuit zijn mensenrechtenbeleid de vrije pers in woord en daad.

Het gaat niet goed met de persvrijheid wereldwijd. Op dit moment leeft wereldwijd slechts een op de 7 mensen in een land met een pers die als vrij kan worden betiteld. Het aantal journalisten dat vastzit door hun beroep is de laatste jaren enorm toegenomen. Elke week wordt er ergens in de wereld een journalist vermoord. En 9 van 10 moorden worden niet opgelost. Dit is zorgwekkend. Daarom zet Nederland zich in om de persvrijheid wereldwijd te verbeteren.

De Nederlandse overheid steunt de onafhankelijke positie van journalisten en mediaorganisaties. Ons land steunt ook journalisten, bloggers en mensenrechtenverdedigers in nood. Het mensenrechtenfonds steunt projecten die bijdragen aan het bevorderen van de kwaliteit en diversiteit van de media in landen met een tekort hieraan. Zo steunt Nederland bijvoorbeeld Radio Dabanga in Darfur. Dit radiostation is de belangrijkste objectieve nieuwsbron voor de bevolking Darfur. Het nieuws wordt verzameld in Sudan, maar uitgezonden vanaf een veilige locatie in Nederland.

Het recht op meningsuiting is zowel offline als online van belang. Nederland is mede-oprichter de Freedom Online Coalitie. Dat is een cross-regionale coalitie van inmiddels 26 landen, varierend van Afrika naar Azie, Europa, Amerika en het Midden-Oosten. Deze coalitie wil de internetvrijheid bevorderen zodat het internet vrij en toegankelijk voor iedereen blijft.

Op 4 en 5 mei dit jaar vindt de jaarlijkse conferentie van de Freedom Online Coalition (FOC) in Mongolie plaats. Met deze conferentie wil de coalitie het belang van internetvrijheid benadrukken en de regionale civil society actief bij het debat betrekken.

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Buitenlandse Zaken